Betere data-analyse dankzij Opteamal

Betere data-analyse dankzij Opteamal

Dat data een steeds grotere rol spelen in het voetbal is niet nieuw. Meten is weten en daarom worden topvoetballers van dichtbij gemonitord. Hoe beter je een speler kent, hoe beter je hem kan begeleiden naar optimale prestaties. Dankzij onze samenwerking met de Leuvense start-up Opteamal verloopt die monitoring nu nog vlotter dan voorheen.

Een van de grootste uitdagingen is om alle inkomende data in een duidelijk overzicht te krijgen zodat je door het bos de bomen blijft zien. Data-analist Adriaan Martiny verduidelijkt wat de uitdagingen zijn en hoe Opteamal daarbij helpt. 

Adriaan Martiny: "Via GPS-trackers volgen we dagelijks hoeveel kilometers de spelers afleggen en aan welke intensiteit en hartslag dat gebeurt. Het algemeen welzijn volgen we op via vragenlijsten en er zijn regelmatig kracht- en blessurepreventietesten in de fitness. Zowel in de voorbereiding, het tussenseizoen als bij inkomende transfers wordt er van elke speler een integraal profiel gemaakt in het UZ Gent.  Al die data uit verschillende bronnen, moet snel en helder samengebracht worden.”

"Dankzij Opteamal maken we onze goede wetenschappelijke begeleiding nóg beter." - Adriaan Martiny, data-analist KAA Gent

A.M.: "We deden uiteraard al langer data-analyse maar dankzij Opteamal is het gebruiksgemak enorm gestegen. We kunnen efficiënter werken omdat we meer gegevens sneller kunnen verwerken, wat ook de rapportage versnelt, waardoor we weer korter op de bal kunnen spelen. Doordat ook de jeugd met Opteamal werkt, wordt alle data op een uniforme manier verzameld doorheen de club en kan die dus ook makkelijk vergeleken worden. Dat laatste maakt ook de doorstroming van de jeugd naar de A-kern vlotter."

Ook keeperstrainer Bart Van Tornhout is enthousiast over de mogelijkheden: "Dankzij Opteamal kan ik bijvoorbeeld heel snel zien hoeveel keer mijn keepers deze week al tegen de grond zijn gegaan. Die cijfers staan voor een zekere belasting en dankzij die info kan ik beter inschatten wat en hoe ik hen de rest van de week laat doen. Zaken die ik vroeger zelf moest bijhouden in Excel-files, kan ik nu vlot raadplegen via Opteamal. De tijd die ik daarmee bespaar, gaat integraal naar mijn spelers. In plaats van zelf gegevens in te geven, heb ik meer tijd om na te denken over mijn trainingen en welke oefeningen ik mijn jongens laat doen."    

"De gegevens die ik vroeger zelf bijhield in Excel, kan ik nu dankzij Opteamal in één oogopslag raadplegen" Bart Van Tornhout - keeperstrainer

Bram Vanhees van Opteamal"KAA Gent had door de jaren heen al een zeer professionele manier van interne rapportage opgebouwd. Wat nog ontbrak, was een centrale plek om deze gegevens gestructureerd te beheren en efficiënt te raadplegen. Met Opteamal hebben we deze processen geautomatiseerd en alle verschillende domeinen samengebracht op één platform."

Kortom, Opteamal stelt KAA Gent in staat om de steeds toenemende hoeveelheid data te blijven managen en zo competitief te blijven in het steeds veranderende voetballandschap.


#COBW #OPTEAMAL