Iedereen mee! Het stadion van KAA Gent is toegankelijk voor iedereen. Om supporters met een beperking een aangename wedstrijdervaring te bieden, vervult de KAA Gent Foundation de rol van DAO (Disability Access Officer). Vragen? Contacteer de KAA Gent Foundation via dao@kaagentfoundation.be

Onderstaande informatie geldt voor alle voetbalwedstrijden van KAA Gent. Bij de organisatie van andere evenementen in het stadion kan een andere regeling van toepassing zijn. Wend u in dat geval tot de organisator van het evenement.

Download hier de info voor supporters in pdf

Ticketing en reservatie

De supporter met een handicap wendt zich voor het aankopen van een ticket tot de ticketing van KAA Gent (fans@kaagent.be). Wie met dagtickets gebruik wenst te maken van de blindentribune of de individuele halslus, kan tot 48 uur voor de wedstrijd deze dienstverlening reserveren bij de KAA Gent Foundation (via dao@kaagentfoundation.be of telefonisch op weekdagen tussen 9u en 12u op het nummer 093302334).

KAA Gent volgt het advies van de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap van de Stad Gent: supporters met een handicap kunnen een ticket kopen aan de prijzen die ook voor andere supporters gelden. Een ticket voor de persoonlijke begeleider van een supporter met een handicap die een bewijs van invaliditeit voorlegt, is inbegrepen in het ticket van de supporter met een handicap. Ook voor de aankoop van een seizoenskaart geldt deze regeling.

Faciliteiten voor supporters met rolstoel

In elk van de hoeken van het stadion (221-222, 227-228, 427-428 en 421-422) zijn er plaatsen voor supporters met een rolstoel ingericht, waarbij achter elke supporter met een rolstoel minstens één begeleider kan plaatsnemen op een verhoogde stoel. Op niveau +2 zijn er tussen de andere supporters 48 plaatsen (36 voor KAA Gentsupporters, 12 voor bezoekende supporters) op 8 meter boven het speelveld waardoor een optimale zichtbaarheid op het veld gegarandeerd is. Bij 16 van de 48 rolstoelplaatsen kunnen twee personen plaatsnemen, waarvan één het statuut van begeleider kan genieten.

Op niveau +3 zijn er 2 x 6 indoor rolstoelplaatsen (232 en 438). Deze uitbreiding bevindt zich binnen op op 14,50 m boven het speelveld. Hierdoor zijn er in totaal 60 rolstoelplaatsen (48 voor KAA Gentsupporters, 12 voor bezoekende supporters) ingericht.

Verlaagde en onderrijdbare verkoops- en cateringpunten

Op de supporterspromenade zijn er in elk van de hoeken van het stadion in de buurt van de rolstoelplaatsen 8 cateringpunten (4 eetstanden en 4 drankstanden) voorzien van een verlaagde en onderrijdbare toog. Ook de oplaadpunten van het cashless payment systeem zijn op deze plaatsen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In de inkomhal van het stadion is er een verlaagde ticketbalie voorzien. Ook de ticketboxen ter hoogte van de ingangen C en D beschikken over een verlaagde balie.

Plaatsen voor supporters met een lichamelijke beperking zonder rolstoel

Het stadion is zo ontwikkeld dat naast elk van de 32 toegangen tot de tribune goed toegankelijke plaatsen te vinden zijn. Deze plaatsen zijn beschikbaar in elke tribune van het stadion, zowel voor thuis- als voor uitsupporters. In de vakken 423 en 327 zijn er telkens 18 plaatsen met extra beenruimte (totaal 36 plaatsen).

Faciliteiten voor supporters met een auditieve handicap

Bij de informatie die wordt weergegeven op de schermen in het stadion (zowel op de 2 grote schermen in de Planet Group arena als op de 184 schermen in de supportersruimtes) wordt maximaal gebruik gemaakt van ‘visualisatie’ van de boodschap. Zo worden op voorhand opgenomen reportages ondertiteld. Allerlei sportieve informatie (ploegopstelling, doelpuntenmakers,…) wordt op de grote schermen ook tekstueel weergegeven. In geval van nood worden alle schermen in veiligheidsmodus geplaatst, waarbij elke veiligheidsboodschap ook visueel zal worden weergegeven.

In vakken 221-222 kunnen supporters met een auditieve handicap op eenvoudig verzoek gebruik maken van een oortje of een individuele halslus waardoor een oorapparaat met telefoonspoel (schakelaarpositie »T« of »MT«) het geluid van de stadionspeaker via radiotransmissie kan ontvangen. Dit systeem is bij de opstartfase beschikbaar voor zes supporters en wordt uitgebreid indien de vraag dit aanbod regelmatig zou overtreffen.

Aan de ticketbalie wordt gebruik gemaakt van een Soundshuttle: het gesproken woord van de baliebediende wordt omgezet in inductieve signalen en naar een geïntegreerde ringlus gezonden. Hoorapparaten met telefoonspoel (schakelaarpositie »T« of »MT«) ontvangen deze lussignalen. Een dergelijke soundshuttle is er ook aan de drankstand ter hoogte van gate 21.

Faciliteiten voor supporters met een visuele handicap

Via geleidelijnen worden supporters van aan de straatkant en de bushaltes tot aan de gevel van het stadion gebracht. De trappenhallen naar de supporterspromenade zijn voorzien van noppentegels: waarschuwingstegels die bijdragen aan de mobiliteit van mensen met visuele beperking. Ook in de tribunes, met name in de hoekvakken 221-222, 228-229, 421-422 en 428-428 zijn als valpreventie de neerwaartse trappen op niveau +2 gemerkt met noppentegels. Bij alle trappen in het stadion zijn de neuzen van de eerste en laatste trede contrasterend ingekleurd.

In vak 222 is een blindentribune ingericht die in opdracht van de KAA Gent Foundation verzorgd wordt door Inter - Toegankelijk Vlaanderen vzw. KAA Gentsupporters met een visuele handicap kunnen er de wedstrijden met beschrijvend commentaar volgen via een hoofdtelefoon. De verslaggevers werken in duo en zitten op de perstribune waar ze over een commentaarpositie met zender beschikken. Er zijn in het seizoen 2015-16 15 plaatsen (met begeleider) beschikbaar.

Bereikbaarheid

De wegenis rond en in het stadion is vlak. Alle verdiepingen van het stadion zijn via liften bereikbaar. Er is een lift naar de supporterspromenade op niveau +2 ter hoogte van ingang C en D. Er kan tevens gebruik gemaakt worden van de dienstlift tussen ingang A en de hoofdingang van tribune 1. Ook de VIP-ruimtes (die zich in tribune 1 en 3 bevinden) zijn toegankelijk via liften.

 

Assistentiehonden

Assistentiehonden zijn de enige dieren die het stadion kunnen betreden, in het gezelschap van hun baasje. De honden kunnen bij hun baasje plaatsnemen in de tribune.

Parkeerplaatsen voor supporters met een handicap

Er zijn rond het stadion 80 parkeerplaatsen voorbehouden voor KAA Gentsupporters met een handicap die in het bezit zijn van een blauwe kaart. Op parking A kunnen businessklanten van Tribune 1 terecht (8 plaatsen). Supporters met handicap met een abonnement op Tribune 2, 3 en 4 parkeren op de parking onder Brico (50 plaatsen) of op de parking boven Brico (22 plaatsen). Deze laatste parkings zijn enkel bereikbaar via het ronde punt voor het stadion en via de Sluisweg.

De houder van de kaart moet aanwezig zijn in de wagen bij het parkeren van de wagen. Deze plaatsen kunnen niet vooraf gereserveerd worden. Bezoekende supporters met een handicap kunnen – met een blauwe kaart – plaats nemen op de busparking van de bezoekers (te bereiken via Akkerhage).

Supporters die met een minder mobielen taxidienst komen, kunnen gebruik maken van een drop & go zone die gelegen voor het stadion (Ottergemsesteenweg Zuid) of via Parking A (bereikbaar via het ronde punt) waar ze ter hoogte van ingang B kunnen afgezet en terug opgehaald worden.

Toiletten aangepast voor supporters met een handicap

In het stadion zijn er in de verschillende publieksgerichte ruimtes 14 aangepaste toiletten (1 in de inkomhal, 2 in het Business Restaurant, 7 op de promenade en 1 aan de skyboxen, 2 aan de Executive Club/Restaurant Horzeele en 1 aan de Office Boxen). Daarnaast beschikken ook de neutrale zone en de 2 hulpposten (uit- en thuissupporters) over een toilet voor personen met een beperking.

 

Begeleiding door INTER

In opdracht van vzw Voetbal in de stad staat INTER Vlaanderen elke thuiswedstrijd met minstens vier vrijwilligers in voor de begeleiding van supporters met een handicap. Verzamelpunt voor hulpbehoevende supporters is ingang C (verzamelpunt PMH) vanaf anderhalf uur voor de wedstrijd.

Bezoekende supporters met een handicap

Bezoekende supporters met een handicap kunnen hun tickets kopen bij de bezoekende club. Ze nemen plaats in het bezoekersvak. Ter hoogte van ingang G is tevens een lift voorzien. Met een officiële blauwe kaart kunnen supporters met een handicap parkeren op de bezoekersparking voor supportersbussen (bereikbaar via Akkerhage).

Met de steun van de Stad Gent en Sport Vlaanderen

In samenwerking met INTER en CAFE

De KAA Gent Foundation bedankt haar partners voor de steun: