Elk Talent Telt: "Familie van elkaar geworden"

Elk Talent Telt: "Familie van elkaar geworden"

‘Elk Talent Telt’ is het project waaronder 15 Gentse voetbalclubs jeugdspelers opleiden en hen vooral laten genieten van het voetbal. Tijdens het laatste weekend voor het nieuwe schooljaar vond traditiegetrouw de ETT-dag plaats : een feestelijke start van het nieuwe seizoen waarin Gentse jeugdploegen het tegen elkaar opnemen.

REPORTAGE - RAEF GHANEM (Foto's: BELGA)

 

Joey Wuyts, projectmedewerker voetbalnetwerken van de KAA Gent Foundation, geeft uitleg bij de bedoeling van dit initiatief. “Binnen het Gentse voetbalkader zijn er 15 Gentse voetbalclubs en die proberen we in het weekend voor de start van de jeugdvoetbalcompetitie samen te brengen tijdens een voetbalhappening.  Elke club organiseert voor één leeftijdscategorie een recreatief tornooi, zonder winnaar of verliezer. Doel is om de band tussen de clubs, spelers en ouders te versterken en voor een leuke dag te zorgen voor alle jongens en meisjes die deelnemen.”

Positieve Gentse voetbalcultuur

De KAA Gent Foundation werkt samen met de clubs aan een gedeelde positieve voetbalcultuur. Een meer-dan-voetbal aanpak vormt de leidraad. Wuyts somt op: “Respect voor iedereen is basis – van spelers over trainers en scheidsrechters tot supporters. Ook moet iedereen kansen krijgen. Het besef en overtuiging dat winnen niet alles is, maar wel dat jongeren plezier hebben.

Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar hoe bereik je dat doel? “We zetten vanuit de Foundation heel veel in op positieve coaching”, aldus de organisator. “Je kan zo competitief coachen als je wil, maar dat is niet in het belang van de kinderen. Zij willen zich vooral kunnen amuseren met hun vriendjes en vriendinnetjes. Dat zijn dingen waar we echt op hameren.

Respect voor iedereen is basis – van spelers over trainers en scheidsrechters tot supporters. Joey Wuyts, KAA Gent Foundation

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. “Natuurlijk, het is een uitdaging. Maar stapje na stapje hebben we het gevoel dat we de goede richting opgaan. De grootste challenge? Naarmate spelers ouder worden, sluipt de competitiesfeer er meer in, maar desondanks moet fair play op nummer 1 blijven staan. Hier kunnen we nog redelijk wat stappen zetten”, klonk het eerlijk. Zeker als de allerbeste spelers kans maken op een plekje bij het grote KAA Gent, toch? Wuyts knikt: “We proberen een gezonde balans te zoeken tussen het competitieve voetbalgebeuren en het maatschappelijke en dat is niet altijd voor de hand liggend. Elke jongeren moet op zijn of haar niveau kunnen voetballen. En uiteraard zijn we blij als spelers doorstromen naar de Elite.”

Belangrijke rol voor de ouders

In de eerste plaats moeten de ouders mee aan hetzelfde zeel trekken, maar dat is geen evidentie. Zeker als ze in hun kind de nieuwe Eden Hazard zien. Wuyts lacht. “De positieve voetbalwaarden zitten in de kinderen wel ingebakken, maar soms zijn er ouders die de boel ophitsen. Daarom zet de Foundation ook in op campagnes om de ouders te sensibiliseren. Zo zijn er de omstaandertrainingen, voor zij die rond het veld staan: ouders, délégués en trainers. Als zij iets opmerken dat niet door de beugel kan, is het mogelijk om adequaat te reageren. Voor de kinderen zelf laten we het initiatief aan de club, maar op ouders hebben zij doorgaans geen vat. Daarom nemen wij vanuit de KAA Gent Foundation hier onze verantwoordelijk op.

Piet De Pauw, papa van Jef, staat tijdens de Elk Talent Telt happening als een van de vele ouders fier langs de zijlijn voor zijn zoon te supporteren. “Het is gewoon fijn dat er in het Gentse plaats is voor elk kind dat op recreatief niveau wíl voetballen en dat het puur om de fun kan gaan. Ook dat fair play hoog in het vaandel wordt gedragen is als ouder heel tof om te ervaren – zo moet dat zijn. Het énige belangrijke voor mij is dat mijn zoon plezier heeft, niets méér.

Niet elke ouder is echter op de hoogte van het verhaal dat de KAA Gent Foundation met de clubs wil schrijven – daar is nog progressiemarge. “Op de uitnodiging van vandaag was het de eerste keer dat ik van ETT hoorde”, klonk het bij mama Astrid Renkema. “Wat ze doen of waarvoor ze staan weet ik eerlijk gezegd niet”, zegt ze bijna verontschuldigend. “Als ik nu hoor wat ze doen en willen bereiken, dan denk ik: ‘Da’s mooi!’. Gek dat ik daar niets van weet, bij de inschrijving zou bv. een goed moment zijn. Meer proactieve informatie aan de ouders zou ik zeker appreciëren”, aldus de zelf ook voetballende moeder.

Een Gentse voetbalfamilie

Als spreekbuis van de clubs neemt Geert Elias het woord – voorzitter van VC Zwijnaarde sinds 2006 en niet zomaar de eerste de beste vertegenwoordiger van de Gentse clubs. “Ik ben hier van mijn 8 jaar beginnen voetballen”, mijmert de 55-jarige. “Ja, al 47 jaar aan de club verbonden en ik woon hier 200 meter vandaan”, zei de man met enige trots. Elias heeft dus de intro van het Elk Talent Telt-project van op de eerste rij meegemaakt. Blinde liefde op het eerste zicht was het niet. “In het begin stond ik er sceptisch tegenover. In het verleden waren er nog samenwerkingsinitiatieven die, om het zacht uit te drukken, niet heel positief waren. Het was vrij eenzijdig: wij moesten iets doen voor KAA Gent. Pas één jaar later dan de andere clubs hebben wij ons aangesloten, overtuigd door de boodschap van Pierre (Van der Veken, oud KAA Gent Foundationmedewerker, red.). Het nieuwe concept zou een wisselwerking inhouden – geven en nemen, zoals het hoort.

We zijn allemaal wat meer familie van elkaar geworden. Geert Elias, voorzitter VC Zwijnaarde

Welke gifts waren dat? “Opleidingen voor onze trainers, luisteren naar onze bezorgdheden, informatie uitwisselen met de andere betrokken clubs om gezamenlijke problemen samen op te lossen, …” Ja, fan van het project is-ie ondertussen wel. De kracht van samenwerking is onmiskenbaar. “Daardoor is er bij de Gentse clubs ook meer onderling respect – we zijn allemaal wat meer familie van elkaar geworden. Eerlijk? Mijn verwachtingen van het ETT-project zijn toch welovertroffen”, klonk het mooi.

Frederik Leys – ouder én al 11 jaar jeugdtrainer bij VC Zwijnaarde – spendeerde met plezier zijn dag aan de ETT-happening. “Een positief verhaal – rustig en al spelend voetballen, zonder druk, vinden zeker jonge spelertjes plezant. ‘We mogen voetballen, maar moeten niets…’, dat vind ik heel belangrijk. Als ouder en als trainer. Of een kind nu beter is of niet, het moet een hobby blijven en iedereen moet samen kunnen spelen op die jonge leeftijd.” Deze coach is dan ook een belichaming van wat het ETT-project graag wil bereiken. "Dankzij dat project is voetbal meer een sociaal gebeuren geworden – dat is het grootste verschil met vroeger. Iedereen – elke jongen of meisje – moet een kans  krijgen om te voetballen naar zijn of haar niveau ongeacht hun achtergrond.

De finishstreep is nog niet in zicht maar door de reeds afgelegde weg staan steeds meer supporters het project aan te moedigen. ‘Iedereen Samen’ voor de Gentse jeugd: Elk Talent Telt zit op koers.

Heb je zin om mee te werken aan de uitbouw van het Gentse jeugdvoetbal? Als (assistent) coach bij één van de Gentse voetbalclubs? Laat het ons zeker weten! Ervaring is niet vereist. Enkel veel goesting om samen met velen de kinderen en jongeren in onze clubs een fijne voetbaltijd te bezorgen. We werken in onze clubs vaak met duobanen zodat elke vrijwilliger op zijn/haar maat een  rol kan invullen. 

Meld je hier aan!

 

Meer weten over Elk Talent Telt?

Met dank aan vdk bank, strategisch partner van de KAA Gent Foundation

De KAA Gent Foundation dankt al haar partners voor de steun