Hein Vanhaezebrouck: 'Thuis moeten we altijd winnen'

Hein Vanhaezebrouck: 'Thuis moeten we altijd winnen'

Zondag wordt competitiematch nummer 250 voor Hein Vanhaezebrouck. Een mijlpaal die in stijl gevierd moet worden. En zo’n Slag van Vlaanderen valt daar wel onder, toch? Tegen Club Brugge gaat de coach op zoek naar een vijfde driepunter van het seizoen. “Club zal klaar zijn. Maar thuis moeten we altijd winnen.”

Er hangt positieve energie op het oefencomplex. De Gentse hattrick in de selectie van Marc Wilmots zorgt voor lachende gezichten binnen de hele club. Niemand die het Sels, Kums en Depoitre misgunt. “Het was feest toen we het hoorden”, vertelde Vanhaezebrouck tijdens zijn persbabbel. “Een selectie voor de Rode Duivels is niet alleen een fantastische bekroning voor die drie jongens, maar ook voor de andere spelers. Want zonder hen zou het nooit gelukt zijn. Ach, dit is een groep die elkaar iets gunt. Iedereen is blij voor Sven, Laurent en Matz. En wie weet is er nog een vierde op komst. Asare beschikt namelijk ook over een Belgisch paspoort en speelde enkel vriendschappelijk voor Ghana. (lacht)”

Hein had nog goed nieuws. Dit keer uit de ziekenboeg. “Bijna iedereen is beschikbaar voor de partij tegen Club Brugge. Dejaegere en Johansson hebben alles meegedaan. En ook Foket, die wat last had aan de buikspieren, kon meetrainen. Alleen Gershon en Soumahoro revalideren nog verder. De match in Sint-Petersburg heeft dus geen fysieke sporen achtergelaten. Ik heb bovendien de indruk dat iedereen goed gerecupereerd is.”

Het resultaat in Rusland smaakt wel nog steeds zuur bij Vanhaezebrouck. “Iedereen wenste ons achteraf proficiat. ‘Met wat?’, vroeg ik me dan af. In het voetbal speel je nog altijd om punten te pakken. Oké, we hebben meegedaan in Zenit, maar we moesten altijd met een resultaat terugkeren. Offensief was onze laatste beslissing vaak niet goed genoeg. Er was te weinig diepgang. En puur defensief hadden we altijd een gelijkspel moeten behalen. Die tweede goal was te belachelijk voor woorden. Zelfs tegen Eupen had die erin gezeten. We liepen met zes naar dezelfde speler.”

Ook Club Brugge kon geen punten sprokkelen in Europa. Voor eigen publiek ging het met 1-3 onderuit tegen Midtjylland. Een tik(je).“Ik weet niet of het daardoor een goed moment is om Club te treffen. Voor ons is het altijd een goed moment. Bovendien willen we thuis van iederéén winnen – wie de tegenstander ook is. Dat Club al vijf wedstrijden niet meer kon winnen van Gent? Zo’n reeks heb je niet altijd in handen. Het kan al eens gebeuren dat je verliest, maar toch liever niet. (grijnst) Met het publiek achter ons moeten we dat scenario voorkomen.”

“Club gaat dit seizoen vol voor de titel”, weet Vanhaezebrouck. “Dat is donderdag nog maar eens gebleken. Ze hadden vooraf al aangekondigd dat ze bepaalde wedstrijden zouden laten vallen met het oog op de competitie. Ik verwacht dus dat ze zondag klaar zullen zijn. Trouwens, velen zeggen dat Club slecht bezig is, maar ze staan slechts één punt achter ons. Het is dus duidelijk dat het niet gemakkelijk wordt.”

(JVDV)
Foto: Belga Image