Persconferentie KAA Gent - Valencia CF

Persconferentie KAA Gent - Valencia CF

Hein Vanhaezebrouck hunkert naar een kantelmoment. Hij wil op het Europese toneel niet langer enkel goed voetbal, maar ook punten. “Vorig jaar kenden we een identieke situatie in de competitie. Na één zege waren we plots vertrokken. Hopelijk lukt ons dat ook op een hoger niveau”, vertelde de coach daags voor het duel met Valencia.

"Er is één groot verschil morgen: er zullen twintigduizend fans achter ons staan"

Gershon, Van Der Bruggen, Matton en Pedersen zijn zeker out voor morgen”, begon Vanhaezebrouck zijn persconferentie. “Dejaegere en Milicevic trainden wel mee met de groep, maar het is nog afwachten of ze fit geraken. Als hun lichaam positief reageert op de laatste training zijn ze in principe speelklaar.” En dan is er nog hét gespreksonderwerp van afgelopen weekend: de blessure van Laurent Depoitre. “Achter zijn naam staat nog een vraagteken. Pas morgen zullen we beslissen of hij speelt. We hebben ervoor gekozen om hem niet in de namiddag te testen, maar pas net voor de wedstrijd. We willen hem zoveel mogelijk tijd geven.”

Zelfs mocht Depoitre niet speelklaar geraken, maakt Vanhaezebrouck zich geen zorgen. “Depoitre is Depoitre, hé. Zonder hem verlies je in ieder geval een stukje kwaliteit. Toch zijn we perfect in staat om zijn eventuele afwezigheid op te vangen. Zowel Raman als Coulibaly hebben al getoond dat ze het team iets kunnen bijbrengen. Trouwens, ook tijdens de Play-offs vorig seizoen deden we het prima zonder Depoitre. Dat is eigen aan onze manier van werken. Iedereen kan zonder problemen ingepast worden op een korte tijdspanne.”

Twintigduizend fans die het verschil maken

In vergelijking met de wedstrijd in Mestalla ziet de coach één groot verschilpunt.“ We zullen gesteund worden door twintigduizend fans. Hopelijk geeft dat ons duwtje in de rug. Voor de rest zal er niet veel veranderen ten opzichte van de heenwedstrijd. Het worden dezelfde namen met dezelfde kwaliteiten bij Valencia. Ik merkte wel dat ze in het uitwedstrijden, meer dan in hun wedstrijden voor eigen publiek, uitgaan van een stevige organisatie. We zullen attent moeten zijn voor hun tegenaanval.”

Liever punten dan lof

Met drie van de zes duels achter de rug tellen de Buffalo’s slechts één punt. Dat is schamel bedeeld in verhouding met het vertoonde spel. “We kregen veel lof voor onze manier van voetballen, maar nu moeten we dat omzetten in punten. Daar heb ik mijn spelers ook aan herinnerd. Kijk, vorig jaar zaten we in een identieke situatie. Tegen Club, Standard en Genk speelden we goed, maar pakten we nooit de volle buit. Na één zege waren we plots toch vertrokken. Hopelijk lukt ons dat ook op een hoger niveau. Punten pakken zou een bevrijding kunnen betekenen voor onze volgende wedstrijden.”

Vanhaezebrouck weet wat er beter moet om het puntenaantal op te drijven. “Het is niet genoeg om grote delen van de wedstrijd te controleren. We moeten efficiënter worden, zowel op defensief als op offensief vlak. In verdedigend opzicht moeten we een aantal doelpunten en situaties vermijden. In onze eerste duels slikten we teveel vermijdbare goals. En voorin moeten we meer kansen afdwingen - en die ook afmaken. Dat wordt voor ons de grote uitdaging.”

"Liever een doelpunt tegen en winnen dan een clean sheet"

Vanhaezebrouck liet zich tijdens de persconferentie bijstaan door de man die een onuitwistbare indruk naliet in Mestalla: Matz Sels. “We zijn een team dat altijd uitgaat van onze eigen kracht”, vertelde Sels. “Dat deden we in Valencia en dat zal morgen niet anders zijn. Na de match zullen we weten of het ons nu wél punten oplevert. Als we terugkijken op onze eerste drie wedstrijden verdienden we telkens meer. Jammer genoeg waren we toen niet efficiënt genoeg. Dat moet nu beter.” Bij de Spanjaarden geen Matthew Ryan in doel. We krijgen morgen dus geen strijd tussen de twee beste doelmannen van de voorbije Belgische voetbaljaargang. “Die strijd leefde vooral bij de pers. Zelf ben ik enkel bezig met mijn eigen prestaties. Ook morgen zal ik proberen om de lat zo hoog mogelijk te leggen. Of ik graag een keertje de nul zou houden? Natuurlijk, maar de punten blijven het belangrijkste. Geef mij maar een wedstrijd die we winnen met een tegengoal dan een nul-nul. “

tekst: Jonas Van de Veire
foto's: Belga Image