Hein Vanhaezebrouck: "Niet teveel naar boven of beneden kijken"

Speeldag 7 - Play-Off 1 - 07-05-2017 om 14:30 u

Zondag staat alweer wedstrijd zeven van Play-Off 1 op het programma. In het vernieuwd KVO-stadion, de Versluys Arena, nemen de Buffalo's het op tegen de kustboys uit Oostende van wie dit seizoen in 4 confrontaties nog niet kon gewonnen worden. Cijfers waar ook Hein Vanhaezebrouck zich van bewust is. 

Veel kwaaltjes, ziektes en pijntjes

Hoewel iedereen - op Jacob Rinne en Ibrahim Rabiu na -  vandaag (vrijdag, red.) had meegetraind was het een week geweest met veel 'akkefietjes': veel kleine kwaaltjes, ziektes en pijntjes hadden ervoor gezorgd dat nu eens de ene en dan weer de andere niet een hele week had kunnen trainen. Desondanks waren enkele van de belangrijke afwezigen bij de match tegen Anderlecht wel terug aan het trainen, met name Anderson Esiti en Nana Asare. Zijn zijn beiden in principe fit genoeg om tot de wedstrijdselectie voor Oostende te behoren. Ook Renato Neto blijkt op de goede weg na zijn eerste speelminuten bij de beloften eerder deze week.

De boot ingaan tegen de kustboys 

In de vier wedstrijden tegen KV Oostende dit seizoen werd al even vaak niet gewonnen en verliep de wedstrijd meer dan eens volgens hetzelfde scenario. "Een wedstrijd tegen Oostende is dit seizoen voor ons altijd een moeilijke. We hebben er al vier keer tegen gespeeld en nog geen enkele keer gewonnen. Dit wordt dus ons laatste kans om dat te doen. Vaak verdienden we wel meer dan we kregen. We hadden vaak het betere van het spel, creëren ook kansen maar maken die dan niet af waardoor we finaal de boot ingaan. Ik verwacht sowieso weer een close game zoals bijna alle wedstrijden in deze Play-Off 1 en zoals dat wel al vaker het geval is geweest, zal het ook nu weer draaien om het nemen van de momenten. Want het is in deze play-offs duidelijk dat wie het best met zijn kansen omgaat, ook met de punten gaat lopen."

Lijn doortrekken

De Buffalo's staan na het gelijkspel tegen Anderlecht op de derde plaats: "Ondanks onze 12 op 18 staan we inderdaad terug derde, dat is de realiteit. Ik heb sinds het begin van de play-offs elke week herhaald dat het heel moeilijk zou zijn om 5 en 6 punten goed te maken op de nummers 1 en 2 en daar blijf ik bij. Maar we zijn er wel in geslaagd dichter te komen. Nu moeten we die lijn proberen doortrekken en hier en daar onze situatie nog wat verbeteren. Daarvoor is die match zondag tegen Oostende in elk geval heel belangrijk.

We moeten niet teveel naar boven of beneden kijken. We moeten vooral naar onszelf kijken." 

Niet kijken naar andere ploegen

Op de vraag welke uitslag hij liefst zou hebben bij de wedstrijd Club Brugge - Charleroi, antwoordde de coach:" Het maakt mij eigenlijk niet uit of Brugge wint, Charleroi wint of ze gelijkspelen. We hebben toch geen invloed op het resultaat. We moeten niet rekenen op anderen, maar enkel kijken naar onszelf en onze eigen punten afdwingen. Als Charleroi wint, staan ze trouwens terug op een punt van ons. Dan moeten wij ook weer achter ons kijken. Maar als Brugge wint en wij ook iets kunnen rapen op Oostende, dan houden we Charleroi en Oostende met nog 3 matchen te gaan op een mooie afstand en komen we mogelijk alweer iets dichter bij Europees voetbal. Maar dat is allemaal speculatie nu. We moeten niet teveel naar boven of beneden kijken. We moeten vooral naar onszelf kijken." 

Damage control na Anderlecht

Toch gaf de coach toe dat er na de wedstrijd tegen Anderlecht wel wat damage control aan te pas was gekomen in de spelersgroep: "Als je de kans krijgt op 2 punten van de leider te komen en dat lukt niet, dan is er uiteraard ontgoocheling. Maar de reden dat het niet lukte was simpel, we waren gewoon niet sterk genoeg. Waaraan dat lag? Onder meer aan het feit dat een aantal spelers niet op het niveau waren dat nodig is om Anderlecht te kloppen. Dus dan ligt het aan ons. We hebben onze kansen gehad in de eerste helft, in de tweede helft zijn we weggezakt maar gaandeweg hebben we ons terug hersteld. Maar niemand heeft in de match echt zijn momenten gepakt. Wij niet en zij niet. Dan is een gelijkspel uiteindelijk een logische uitslag." Nu is het volgens Vanhaezebrouck echter vooral zaak die wedstrijd Anderlecht los te laten en de focus terug op het Europees ticket te leggen. 

Dat ik de trein heb laten passeren? Pfff, de wereld rijdt vol met treinen...

Een contractverlenging met volle goesting

Nadat dinsdag bekend raakte dat Vanhaezebrouck opnieuw een contractverlenging tekende, was het evident dat de pers naar de redenen daarachter zou vragen. Had Hein deze contractverlenging met zijn volle goesting getekend, zeker nadat zijn makelaar Mogi Bayat interesse had laten doorschemeren van buitenlandse clubs die Champions League-voetbal zouden spelen? Het antwoord was kort en krachtig: "Uiteraard, anders had ik niet getekend."

De coach vervolgde: "Ik beslis zo'n zaken nog steeds zelf. En ik heb mijn eigen planning. Ik bekijk dat uiteraard ook met de mensen die met mij samenleven. Maar zolang ik hier marge zie om vooruit te gaan, zie ik niet in waarom ik niet zou bijtekenen. En als ik het hier nationaal en Europees goed doe bij Gent, zal er altijd wel buitenlandse interesse zijn. Ik ben al eens een keer gesprongen op een trein die misschien maar 1 keer ging passeren. Dat was bij Genk. Ik heb er uit geleerd dat alles klaar moet zijn. Zowel ikzelf als de club waar ik naartoe ga. Dus de trein laten passeren? De wereld rijdt vol met de treinen. Ik had trouwens al een paar keer eerder bij Gent kunnen werken. Maar ik had door toen geen nood aan en ik heb er nu ook geen nood aan hier te vertrekken. "

Wat zijn dan de doelen die hij zich nog stelt? "Ons belangrijkste doel is om een stabiele topclub te worden die steeds dichter eindigt bij de hoofdprijzen. Maar daar is trouwens ook steeds een tikkeltje geluk mee gemoeid. Ook dit jaar. Ik denk dat de ploeg die nu bovenaan staat, vaak dat kleine tikkeltje geluk heeft meegehad. Dat is volgens mij ook een reden waarom wij zo lang hebben moeten knokken om in Play-off 1 te zitten, omdat wij dat dit jaar bij momenten vaak niet hadden. 

Een technisch directeur op het veld

Na zijn nieuwste contractverlenging werd door voorzitter Ivan De Witte ook gesproken over een "technisch directeur op het veld". Gevraagd naar de invulling van die rol, gaf Vanhaezebrouck aan dat het onder meer zou inhouden dat hij o.a. nog nauwer zou betrokken worden bij de samenstelling van de groep, maar ook dat hij meer inspraak zou krijgen in de jeugdwerking en nauwer zou samenwerken met de scouting.

Gevraagd naar het waarom van de nieuwe contractverlenging, gaf de coach aan dat hij er vanuit gaat dat het bestuur de bedoeling had om te anticiperen zodat hij niet zijn laatste contractjaar zou ingaan zonder dat ze zich daarop ter dege konden voorbereiden. Voor zichzelf gaf hij aan dat hij regelmatig bekijkt of er nog vooruitgang wordt geboekt en of hij nog steeds de ambitie en de wil voelt om te groeien.

Een rol van betekenis blijven spelen, ook in Europa

Een van de doelen Vanhaezebrouck en voorzitter De Witte bijvoorbeeld delen is om nog meer te betekenen in Europa: "Ja, dat is inderdaad een ambitie die de voorzitter en ik delen. Iets waar we tot op heden ook al redelijk goed in geslaagd zijn, vind ik. Ik denk dat er toch al een pak meer mensen in Europa weten waarvoor de indiaan staat na onze Europese prestaties. Vroeger werden we in het buitenland al eens verward met Racing Genk, maar dat zal ondertussen toch al wat minder zijn. Om die ambitie te realiseren, kunnen we dus best nog wat punten sprokkelen in Play-Off 1, te beginnen nu zondag in Oostende."