Duik in de Leie

Duik in de Leie

Aanstaande zaterdag (8 augustus) is het zover: dan neemt general manager Michel Louwagie om 13u zijn langverwachte duik in de Leie. De duik zal plaatsvinden in Sint-Martens-Latem. In tegenstelling tot wat eerder werd meegedeeld, werd er door de dienst Waterwegen en Zeekanaal NV spijtig genoeg enkel toestemming gegeven aan onze manager om een duik te nemen: "zwemmen of duiken in de bevaarbare waterlopen is niet toegestaan (art.6.37 van het KV 24/09/2006)".

Zoals u weet, vroeg men enkele maanden geleden in Extra Time aan Michel Louwagie of hij bij een titel van KAA Gent in de Leie zou springen. Een volmondige "ja" kwam snel als antwoord. Daarna herhaalde hij die woorden nogmaals in Sportweekend. (hier de beelden). Belofte maakt schuld en dus vroeg onze general manager na de titel aan de veiligheidsdiensten om zo snel mogelijk een beschikbare datum en plaats voor te stellen om dat in veilige omstandigheden te mogen doen.

Pas na lang zoeken en enkele testen van de duikers van de Gentse brandweer werd een geschikte plaats gevonden: de vernieuwde aanlegsteiger in Sint-Martens-Latem (in de Meersstraat) die zich bevindt naast de kerk en het gemeentehuis van Latem.

Het gemeentebestuur van Latem vraagt supporters die er graag willen bij zijn om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Er wordt een fietsenstalling voorzien in de buurt. Wie met de wagen komt, kan parkeren op het stuk tussen de Mortelputstraat en de Palepelstraat (zie kaart onderaan).

Lees hieronder wat Michel Louwagie over zijn duik te vertellen had aan huisjournalist Jonas Van De Veire:

Een woord is een woord bij Michel Louwagie. Enkele maanden geleden, voor de start van de Play-offs, beloofde de algemeen manager in de Leie te duiken bij een landstitel. De rest is geschiedenis. Zaterdag komt hij zijn verbintenis na. “Op een onbewaakt moment in Extra Time stelde men mij de vraag”, aldus Louwagie. “Je moet in een seconde beslissen, en als ex-zwemmer en voorzitter van de Belgische zwembond kan je zoiets natuurlijk niet weigeren. Dit weekend vervul ik mijn belofte, want belofte maakt schuld.

Maar verwacht geen salto van de licentiaat LO bij zijn duik in het sop. “Ik wil het vooral low-profile houden. Veel show ga ik niet verkopen. Ik ga gewoon tonen dat ik nog een beetje kan zwemmen. Gelukkig ben ik eerder deze week naar het WK zwemmen in Baku geweest, zo zag ik enkele uitstekende zwemmers aan het werk. (grijnst)” Louwagie is overigens niet aan zijn proefstuk toe wat betreft zwemmen in open water. “Ik heb wel wat ervaring, ja. Vroeger zwom ik veel doortochten in open water, zoals die van Damme naar Brugge. En tijdens mijn jeugdjaren was ik vaak in de Watersportbaan te vinden.“

Wie Louwagie zaterdag aan het werk wil zien, is om 13u welkom aan het gemeentehuis van Sint-Martens-Latem. “Volgens een onderzoek van de brandweer is dat de veiligste plek. Jammer genoeg kon mijn duik door omstandigheden niet in juni plaatsvinden. Want eigenlijk had ons kampioensjaar al afgesloten moeten zijn. Een pluspunt is wel dat de temperatuur van het water enkele graden warmer is dan toen. (lacht)

 

Tot zaterdag om 13u!