Testfase Palmki Fastlane gaat van start

Testfase Palmki Fastlane gaat van start

Vanaf de wedstrijd tegen KV Mechelen op 15 september gaat KAA Gent van start met een proefproject rond toegang via handpalmcontrole in de Planet Group arena. 

Via het biometrische Palmki handpalm-authenticatiesysteem kunnen supporters snel toegang krijgen tot het stadion. Dit zal uitgetest worden door supporters die zich vrijwillig geëngageerd hebben om deel te nemen aan het proefproject. De test start in een eerste fase aan ingang H. 

Later komen ook de andere ingangen aan bod. Per wedstrijd gaat het om 100 à 150 personen die aan elke ingang deelnemen. Dit heeft geen invloed op andere supporters. De testers zullen hun gebruikerservaring finaal delen in een eindbevraging. De testfase zal in totaal 8 maanden duren. 

Tijdens deze fase blijft het mogelijk om je abonnement uit te lenen, dat verandert dus niet. 

"In de zomer van 2023 werden ingrijpende wijzigingen doorgevoerd in de voetbalwet. Clubs worden verondersteld ID-controles uit te voeren wanneer supporters het stadion binnenkomen. Omslachtig en tijdrovend, en daarom zijn we op zoek gegaan naar een systeem waarbij we tegelijk proberen de huidige gebruikerservaring te verbeteren én tegemoet komen aan de doelstellingen van de vernieuwde voetbalwet.” - Dirk Piens, directeur Infrastructuur, Organisatie en Veiligheid KAA Gent. 

Het volledige project is ontwikkeld in overeenstemming met de GPDR-wetgeving. Daarvoor is samengewerkt met onder meer de UGent. Palmki is een product van Perfect-ID, een innovatief technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in biometrische authenticatie met de handpalm.

"Palmki zorgt voor een veiliger stadion door personen zonder geldig ticket te weren en wachttijden te verkorten. Dit systeem verbetert de fanervaring en helpt clubs de voetbalwet toe te passen met de focus op Safety Security & Service.” - Joshua Geertsen, Programmacoördinator voetbalveiligheid bij FOD Binnenlandse Zaken

KAA Gent biedt een antwoord op alle mogelijke vragen via een uitgebreide Q&A


#COBW 

KAA Gent moet voldoen aan de nieuwe voetbalveiligheidswet “Be Safe” van juni 2023, die de verantwoordelijkheid voor stadionveiligheid bij de clubs legt. 


Clubs moeten voorkomen dat personen met een stadionverbod binnenkomen en ID-controles uitvoeren (naam en foto op ID vergelijken met ticket). KAA Gent verwacht lange wachttijden door deze controles. Daarom is KAA GENT pro-actief op zoek gegaan naar innovatieve technologieën die de lange wachtrijen kunnen helpen vermijden, maar toch 100% garanderen dat er geen persoonsverwisseling mogelijk is. De supportersbeleving staat altijd centraal in de beslissingen van KAA Gent. 

ZEKER NIET!
Het gebruik van de PALMKI FAST LANE is volledig vrijblijvend en vrijwillig.
Enkel na het geven van uw uitdrukkelijke toestemming, kunt u geregistreerd worden.
Niemand zal of kan u dit verplichten en de registratie kan ook niet zonder u gebeuren.
Het huidige toegangssysteem met ticket/abo zal behouden blijven en gelijktijdig functioneren.
Dus elke supporter kan op elk moment kiezen welke toegangssysteem hij/zij zal gebruiken.

JA. 
Wel volgens de geldende regelgeving en de interne club procedures. 
Indien u de PALMKI  FAST LANE gebruikt, kunt u nog steeds uw plaats voor een wedstrijd afstaan aan een andere persoon. Deze persoon zal dan het huidige toegangssysteem gebruiken. 

  • Het vernieuwende DNA van KAA Gent zorgt ervoor dat de club proactief handelt en niet wacht op externe verplichtingen.
  • KAA Gent zoekt zelf naar oplossingen om de impact voor de fanbeleving zo klein mogelijk te houden.
  • KAA Gent is de eerste club die een proefproject voor een FAST LANE opzet.
  • Fortuna Sittard gebruikt PALMKI al voor de beveiliging van kantoren en spelershome.
  • PALMKI wordt ook door bedrijven (zoals NIKE, HB Antwerp, LCL) en overheden (zoals het Europees Parlement) gebruikt voor verschillende toepassingen.

 

De duur van het proefproject is 18 maanden. 
Het proefproject loopt in samenwerking met UGent (faculteit Rechten en criminologie), HoWest, IMEC, MICT, ID Lab. 
Er wordt gestart met 1 testgroep van 40 personen (Young Business Club) en 1 tourniquet. 
Bij positieve feedback zal het proefproject worden uitgebreid naar andere supportersgroepen en meerdere tourniquets. 
Dit gebeurt steeds op vrijwillige basis.  Niemand wordt verplicht om deel te nemen.

Ja, ook als je toestemt om gebruik te maken van het nieuwe systeem kan dat nog altijd. De PALMKI FAST LANE via de handpalmscanner is volledig vrijwillig. 

Wanneer het project positief wordt beoordeeld door de club en de supporters, zal het nieuwe systeem definitief worden aangeboden aan supporters die vrijwillig willen deelnemen. 
Het huidige systeem blijft zeker behouden en zal parallel lopen aan de verschillende ingangen en tourniquets. 
Elke supporter behoudt de vrije keuze om het systeem van zijn/haar voorkeur te gebruiken. 
Het “oude” systeem en de PALMKI FAST LANE zullen naast elkaar blijven bestaan. 

Uw privacy en de GDPR wetgeving wordt 100% gerespecteerd.

Privacy:
Momenteel bezit KAA GENT reeds enkele persoonsgegevens van u zoals naam, adres, enz…
Deze zijn veilig opgeslagen binnen het bestaande IT-systeem van de club.

Voor het gebruik van PALMKI wordt er éénmalig, tijdens de registratie, een handpalmscan gemaakt, waarna een geëncrypteerde code (GEEN FOTO) wordt opgeslagen binnen het bestaande IT-systeem van de club. Uw gegevens blijven binnen KAA GENT, net zoals uw andere persoonlijke gegevens.

De gehashte code wordt zelfs niet aan uw naam gekoppeld. Er wordt gewerkt met een ‘token’ dit is een anoniem nummer.
Hierbij zijn 2 extra veiligheidsbarrières opgeworpen. Bij hacking van de code:
Is er geen koppeling met uw naam en andere persoonlijke gegevens.

Kan het aderpatroon in uw handpalm niet worden nagemaakt voor frauduleus gebruik. Bovendien is er bloeddoorstroming nodig in een levende hand.

Ja, u kunt op elk moment beslissen om te stoppen met het gebruik van de PALMKI FAST LANE en terug overschakelen naar het huidige ticketsysteem. 
U kunt ook uw handpalmcode uit de database laten verwijderen, waarna u alleen nog met uw ticket/abo toegang krijgt via de huidige scanners. 
Bij het intrekken van uw toestemming schakelt u eenvoudig terug naar het oude systeem en worden uw persoonsgegevens met betrekking tot PALMKI verwijderd. 

Hygiëne en gezondheid:

Dagelijks komen we in contact met diverse objecten die door anderen zijn aangeraakt, zoals geld, deurklinken en liftknoppen.
De PALMKI-module wordt, net als deze andere objecten, regelmatig schoongemaakt en ontsmet door de club.
Tijdens wedstrijddagen kun je mogelijk ook contact hebben met andere oppervlakken die door veel mensen zijn aangeraakt, zoals togen en trapleuningen.
Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Tijdens een pandemie zal de club ontsmettingsmiddel beschikbaar stellen.

Straling van infraroodlicht:

De straling van het infraroodlicht van de PALMKI-module is absoluut niet gevaarlijk; het is slechts een tiende van het vermogen dat gebruikt wordt door een commerciële tv-afstandsbediening.

KAA Gent is de verwerkingsverantwoordelijke voor jouw persoonsgegevens en werkt samen met de leverancier van de handpalmscanner.
We verwerken een scan van het unieke patroon van de aderen in jouw handpalm; deze scan wordt omgezet in een beveiligde computercode. Er wordt geen foto van jouw handpalm gemaakt.
Jouw persoonsgegevens worden enkel gebruikt om het systeem te laten werken en worden niet doorgegeven aan anderen die niet bij dit systeem betrokken zijn.

Jouw persoonsgegevens worden bewaard zolang je jouw toestemming niet intrekt. 
De gegevens worden beveiligd met een dubbele versleuteling, wat zorgt voor een hoge mate van veiligheid. 
De gegevens worden opgeslagen op de servers van KAA Gent in een beveiligde omgeving, net zoals andere persoonsgegevens die de club reeds bezit, zoals je naam en adres. 

Om gebruik te maken van dit nieuwe systeem vragen we jouw toestemming om jouw persoonsgegevens te verwerken en jouw uitdrukkelijke toestemming voor de verwerking van jouw handpalmscan. Je kunt jouw toestemming steeds weer intrekken door je te richten tot de contactpersoon van dit systeem (palmki@kaagent.be). 

Ja, we hebben nauw samengewerkt met experts om ervoor te zorgen dat het nieuwe systeem volledig in lijn is met de geldende wetgeving. 
Je hebt het recht om inzage, rectificatie, verwijdering of beperking van de verwerking van je persoonsgegevens te verzoeken. Je kunt deze rechten uitoefenen door contact op te nemen met de onderstaande contactpersoon (palmki@kaagent.be). 

PALMKI kan door elke persoon gebruikt worden. Voorafgaand aan de marktintroductie werden ca. 150.000 palmaderpatronen wereldwijd gescand. De scan werd uitgevoerd met behulp van mensen van verschillende leeftijdsgroepen, verschillende etnische achtergronden, verschillende geslachten en verschillende beroepen wereldwijd – zonder problemen.   

Ja, het aderpatroon van de handpalm is uniek voor ieder individu; zelfs eeneiige tweelingen hebben verschillende patronen. Dit is het resultaat van jarenlang medisch onderzoek. 
Het aderpatroon verandert niet in de loop van het leven. Het is vanaf de geboorte beschikbaar en blijft hetzelfde, alleen de grootte van de handpalm kan veranderen. Het algoritme houdt rekening met deze verandering, waardoor het inschrijvingsproces meestal maar één keer in het leven hoeft te worden uitgevoerd. 

Licht, oppervlakkig vuil of huidletsel, zoals krassen, hebben geen invloed op de authenticatieprestaties. Echter, de limiet van vervuiling of het letsel kan niet precies worden gespecifieerd, omdat er in dit geval te veel factoren een rol spelen.    

Nee – onder geen beding. Dit maakt PALMKI-technologie anders dan alle andere biometrische sensoren: het originele beeld van het gescande palmaderpatroon wordt gecodeerd terwijl het zich nog in de sensor bevindt. De sensor is een gesloten apparaat en alleen gecodeerde informatie kan worden overgedragen.  

 

In beide gevallen zeker niet!  

Ja, we vragen om je abonnement in kaartvorm of op de telefoon mee te brengen gedurende de volledige testperiode. Dit is voor het geval er technische problemen optreden, zodat je jouw zitplaatsen kunt aantonen of om eventuele cateringtegoeden te gebruiken.

 
Je abonnementsnummer is nodig omdat het toegang geeft tot je tribune en wordt 1 op 1 gekoppeld aan je handpalm. Hierdoor kun je kiezen tussen het gebruik van de Palmki of je abonnement, en kun je je abonnement dus ook nog steeds doorgeven aan vrienden. 

Het aantal deelnemers per ingang is afgestemd met de academische partners en is gerelateerd aan het aantal abonnees dat toegang krijgt via de verschillende ingangen. Dit verklaart waarom ingang H meer deelnemers heeft dan andere ingangen. 


We starten met ingang H om te testen of alles technisch goed functioneert onder niet-wedstrijdomstandigheden en om te leren van de eerste ervaringen. Hierdoor kunnen we snel bijsturen voor de andere ingangen. Alle feedback van eerste gebruikers is welkom, bij voorkeur via ons e-mailadres palmki@kaagent.be. 

We volgen hiermee een richtlijn van onze academische partners in dit project. Het verplicht KAA Gent en Palmki om iedereen goed te informeren, het geeft ook aan alle deelnemers het recht om op eender welk moment in het project te stoppen. 

Indien je vragen hebt over het nieuwe systeem, één van je rechten wenst uit te oefenen, of de informatie hierboven niet helemaal duidelijk was, dan kan je je richten tot de contactpersoon van dit systeem: palmki@kaagent.be