U9 botsen op tornooiwinnaar in halve finale Brussel European Football Cup

U9 botsen op tornooiwinnaar in halve finale Brussel European Football Cup

Het voetbalseizoen van de Gentse U9 werd een weekje verlengd om een laatste tornooi af te werken.

De Brussels European Football Cup (beter gekend als de Rusas-cup) moest normaal doorgaan op 25 maart. Maar door de aanslagen van 22 maart in Brussel werd het tornooi geannuleerd.  De sterke reputatie van het tornooi maakte dat de meeste internationale en Belgische tornooien opnieuw present tekenden in het eerste weekend van juni. Een huzarenstukje van de organisatoren van Crossing Schaerbeek, waarvoor chapeau!

Onze Buffalo’s lieten de verlenging van het seizoen niet aan hun hart komen en namen een verschroeiende start in de poules met 10-0 en 6-1 winst tegen RCS Brainois en RFC Liège. Daarna was het tijd voor de eerste internationale topaffiche van de dag. Ze zullen het niet meteen toegeven maar bij sommige Buffalootjes was toch enige nervositeit af te lezen op de gezichten omdat ze mochten aantreden tegen Paris Saint Germain A. Niet dat hun spelniveau er onder leed. KAA Gent had steeds de bovenhand in de partij en won verdiend met 3-2.

In hun vierde wedstrijd verzekerden onze jongens zich reeds van poulewinst  door met 5 – 2 te winnen van een sterk Lierse. In de laatste poulewedstrijd werd met een 7-3 overwinning tegen Eupen nog wat vertrouwen getankt voor het vervolg van het tornooi.

In de 1/8 finales wachtte White Star Bruxelles. Een stevige, stugge tegenstander die onze Buffalo’s al snel op achtervolgen aanwees. Een 3-1 achterstand werd evenwel opgehaald tot een 3 – 3 gelijkspel. In de daaropvolgende penaltyreeks behielden de Gentse penaltynemers hun cool en kwalificeerden zo de ploeg voor de kwartfinales.

Onze jongens mochten zich weer opmaken voor een Europese topper. Anderlecht moest zich in zijn achtste finale na penalties gewonnen geven tegen Benfica Lissabon en dus was het aan de Gantoise om het op te nemen tegen de Portugese recordkampioen.

Onze Buffalo’s gingen meteen vol aan de bak, namen het initiatief en gaven de Portugezen geen ruimte. Halfweg de wedstrijd stond het 3-0, een voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven, al milderde Benfica in de slotminuten nog tot 3-2.

In de halve finale wachtte Sparta Praag. Een stevige tegenstander die in een atypische carré-formatie speelde. De wedstrijd ging gelijk op, de mooiste kansen waren zelfs voor onze Buffalo’s, maar ze stuitten steevast– zo zou achteraf blijken – op de beste keeper van het tornooi. En zoals in het voetbal gaat: wie de kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op de neus. Sparta werkte efficient af en kwam 2-0 voor. Door de voortdurende volledige ploegwissels konden de Tsjechen aan een hoog tempo druk blijven zetten en de Gentse aanvalsgolven afslaan. In de slotseconde ging ook de 3 – 0 binnen.

Onze jongens kwalificeerden zich verdiend bij de laatste 4 in de halve finales en waren daarmee ook de laatst overgebleven Belgische ploeg. Sparta Praag zou in de finale ook te sterk blijken voor FC Nantes.

Onze U9 mogen dit resultaat bijschrijven op een knap palmares op Europese tornooien dit seizoen:  een overwinning in Cercle Brugge, een 3de plaats in de Amsterdam Indoor Youth Cup en mooie ereplaatsen in het Venlo Top F Tornooi en het 1 mei tornooi van KRC Genk, waar telkens slechts werd verloren van de latere winnaars: KRC Genk en AC Milan.