Hein Vanhaezebrouck: 'Zulte-Waregem is moeilijk opzij te zetten'

Hein Vanhaezebrouck: 'Zulte-Waregem is moeilijk opzij te zetten'

Vier competitiewedstrijden, twee Champions League duels en een bekerpartij. Ziedaar het drukke programma van de Buffalo’s voor de komende drie weken. Een goede start, zaterdag op bezoek bij Zulte Waregem, is dan ook geen overbodige luxe. “Maar Zulte zet je niet zomaar opzij”, onderstreepte Hein Vanhaezebrouck in zijn vooruitblik.

Vanhaezebrouck kreeg geen fijn nieuws te horen tijdens de interlandbreak. Zijn enige speler met Champions League-ervaring, Erik Johansson, viel geblesseerd uit bij de Zweedse nationale ploeg. “Johansson is teruggekeerd met last aan de knie. Een eerste onderzoek wees uit dat zijn knie beschadigd is, maar niet geopereerd moet worden. Maandag houden we nog een tweede opinie, nadien beslissen we wat er moet gebeuren. We rekenen op een onbeschikbaarheid van vier tot zes weken.”

Johansson is de zoveelste verdediger die dit seizoen in de Gentse ziekenboeg terechtkomt. Vraag dat maar aan Gershon, Mitrovic en Vitas. Over die laatste twee is er wel goed nieuws. “Mitrovic kon de voorbije week alle trainingen afwerken. Dat ziet er dus goed uit voor dit weekend. Ook de blessure van Vitas is minder erg dan verwacht, hij heeft geen scheurtje in de hamstrings. Morgen sluit hij waarschijnlijk aan bij de groep. Gershon, tot slot, is succesvol geopereerd aan de knie en kan beginnen met zijn revalidatie.”

“Toch maak ik me geen zorgen achterin”, aldus Vanhaezebrouck minder dan een week voor de start van de Champions League. “We hebben er nog steeds vier, vijf, hé. Indien Mitrovic en Vitas langer out zouden zijn, hadden we pas een probleem. Maar nu hebben we hen, Asare, Nielsen en Rafinha. Jongens die vorig jaar bewezen dat we in moeilijke omstandigheden op hen kunnen rekenen.”

Nog steeds geen overbodige luxe, want er staan drukke weken op het programma voor de landskampioen. Vanhaezebrouck anticipeerde daarop tijdens de interlandbreak. “We hebben in onze vrije week geoefend op diverse spelsystemen. Er zit de komende weken namelijk erg weinig tijd tussen de wedstrijden, dus hebben we het hele gamma eens grondig doorgenomen. Als de tegenstander een bepaald systeem hanteert, moet de spelersgroep meteen kunnen reageren. Een simpele opmerking vanaf de zijlijn moet volstaan om de klik te maken. Ik had de indruk dat iedereen het goed heeft opgepikt.”

Over de Champions League wil Hein nog niet veel kwijt, zijn focus ligt momenteel op de partij in Zulte Waregem. “Ook tegenover mijn groep benadruk ik geregeld het belang van de competitie. Dit weekend wacht ons daarin een moeilijk duel. Zulte staat voor ons in de stand en klopte Club Brugge én Oostende. Niet veel ploegen kunnen dat zeggen. Ze beschikken dan ook over een ploeg die moeilijk opzij te zetten is, met een uitstekende defensieve organisatie. Er is daar veel veranderd in vergelijk met vorig jaar. Zo was er de komst van Leye, Lepoint en De Ridder. Allemaal spelers met een verleden bij Gent. Maar bij welke club in België loopt er geen speler rond die dat kan zeggen? (lacht)”

(JVDV)
Foto: Yves Masscho