De Ghelamco Arena is sinds dag één een toegankelijk stadion voor iedereen. Om KAA Gentsupporters met een beperking een aangename wedstrijdervaring te bieden, vervult de KAA Gent Foundation de rol van DAO (Disability Access Officer): de schakel tussen KAA Gent en haar G-Force.
Feest voor iedereen
Tijdens de CAFE Week of Action zetten Europese voetbalclubs hun werking voor supporters met een beperking in de kijker. De Ghelamco Arena is een modern stadion waar fans van alle leeftijden kunnen genieten van de sfeer en de sport. Maar niet alle supporters kunnen de wedstrijden op dezelfde manier beleven. Toch zorgt de KAA Gent Foundation dat iedereen de wedstrijd kan beleven.
Audiodescriptie
Voor mensen met een visuele beperking is het moeilijk om de actie op het veld volledig mee te krijgen. Gelukkig heeft KAA Gent in samenwerking met INTER een oplossing bedacht: een 'blindentribune' in vak 222. Daar bieden we supporters met een visuele handicap een optimale voetbalervaring: met beschrijvend commentaar dat van op de perstribune wordt doorgestuurd via een hoofdtelefoon. De verslaggeving wordt verzorgd door vrijwilligers die beschikken over een commentaarpositie met zender. Om deze dienst zo goed mogelijk te laten verlopen, werken de verslaggevers in duo's. Hierdoor kunnen ze elkaar afwisselen en elkaar ondersteunen bij het geven van het commentaar.
Voor mensen met een visuele beperking maakt de audiodescriptie het verschil tussen een passieve en een actieve voetbalbeleving. Hier kunnen zij niet alleen de wedstrijd volgen, maar ook de emoties van het publiek en de sfeer in het stadion ervaren.
Tijdens de thuiswedstrijd van zondag 5 maart tegen Anderlecht waren Jelle Vereecke en Kenneth De Vlieger op post om de wedstrijd van commentaar te voorzien. “In totaal zijn we met een zestal mensen, en bij elke wedstrijd zijn er twee commentatoren”, legt Jelle Vereecke uit. “We fungeren een beetje als de ogen van de mensen op de blindentribune. De commentaar die we geven is niet hetzelfde als op tv. We beschrijven alles veel specifieker en nauwkeuriger. We geven echt zoveel mogelijk details mee”, vertelt hij over zijn rol als commentator.
Supporters met een rolstoel
De toegankelijkheid van de Ghelamco Arena gaat verder dan alleen de blindentribune. Het stadion beschikt over rolstoelplaatsen in alle hoeken van het stadion, op de promenade zijn er in elk van de hoeken van het stadion acht cateringpunten (vier eet- en vier drankstanden) voorzien van een verlaagde en onderrijdbare toog, de oplaadpunten van het cashless payment systeem zijn op deze plaatsen toegankelijk voor rolstoelgebruikers, in de inkomhal van het stadion is er een verlaagde ticketbalie voorzien, er zijn faciliteiten voor supporters met een auditieve handicap, en ga zo maar verder.
INTER VLAANDEREN
Om deze voorzieningen op matchdagen mee te omkaderen kan de KAA Gent Foundation rekenen op de hulp van INTER Vlaanderen. Elke thuiswedstrijd zijn zij met minstens vier vrijwilligers op pad om supporters met een beperking te begeleiden.
Twee van die vrijwilligers zijn Damiën Moreels en Sarah Lerouge. “De meeste supporters met een handicap hebben een eigen begeleider mee, maar er zijn er ook zonder begeleider. Die mensen proberen wij te helpen zodat ze ten volle kunnen genieten van de wedstrijd”, legt Sarah Lerouge uit. “Mijn motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen is omdat ik dertig jaar geleden een ongeval heb gehad in een jumping. Daarbij geraakte ik verlamd. Ze hebben me geopereerd en ik ben er doorgekomen, anders zat ik nu ook in een rolstoel. Op die dag besefte ik dat ik mensen wou helpen die in een rolstoel zitten”, vertelt Damiën Moreels.
Het werk van de vrijwilligers wordt ook door onze supporters met een beperking geapprecieerd. “Ik kom al elf jaar kijken naar KAA Gent, dus ik maakte het Jules Ottenstadion nog mee. Toen had ik nog één been, maar zat ik wel al in een scootmobiel. Toen moesten we allemaal achter de doellijn gaan zitten. Dat was minder aangenaam, maar sinds de verhuis naar de Ghelamco Arena kom ik naar elke thuiswedstrijd kijken”, vertelt Willy Van Damme, of de ‘Rollende Buffalo’ zoals hij zichzelf noemt. “De faciliteiten zijn er enorm op vooruit gegaan. De KAA Gent Foundation en INTER verrichten hier ook echt knap werk. Ze zorgen dat ik de wedstrijden op een optimale manier kan beleven", besluit hij.
De toegankelijkheid van de Ghelamco Arena is een voorbeeld voor andere stadions in ons land. De DAO werking werd uitgebouwd in samenwerking met het Centre for Access in Football in Europe (CAFE).
Lees hier alle informatie voor supporters met een beperking.
Mail de KAA Gent Foundation: dao@kaagentfoundation.be
De KAA Gent Foundation bedankt haar partners voor de steun: