Vooruitblik met Stijn Matthys

Vooruitblik met Stijn Matthys

KAA Gent is dit seizoen een conditionele machine. Wanneer tegenstrevers op hun tandvlees zaten, schakelden Depoitre en co vaak nog een versnelling hoger. Niet toevallig scoorden de Buffalo’s het meest in het slotkwartier. Het is het werk van een stille kracht binnen de technische staf: Stijn Matthys (31). Hij bekommert zich al vijf jaar over het fysieke aspect van de Gentse spelersgroep. Met tien slopende PO I-wedstrijden op het programma is het tijd voor een gesprek.

Je werkte al onder heel wat trainers bij de Buffalo’s. Wat onderscheidt Hein Vanhaezebrouck?

“Hein heeft een heel duidelijke visie. Die maakte hij nog voor de start van het seizoen duidelijk in enkele gesprekken. Zo is een VO2-max van 60 een basisvereiste voor hem. Vroeger was dat niet altijd het geval en weerspiegelde dat zich in drukke voetbalweken. Sommige spelers recupereerden minder niet goed en hadden vaker spierblessures. Nu houden we daar rekening mee. Naar de buitenwereld toe lijkt Hein soms een beetje dominant, maar hij houdt altijd rekening met de mening van zijn staf. Iedereen kan dus zijn eigen stempel drukken. Dat is erg fijn.”

Nicklas Pedersen scoorde vorig weekend de winnende treffer. Een beloning voor jouw harde werk met de spits?

“Ik moet eerlijk toegeven dat het enorm veel deugd deed om Nicklas te zien scoren. Het is een opsteker voor mezelf en de volledige medische staf. Want ook de kinesisten en dokters hebben vele uren met hem gewerkt na zijn blessure. Tijdens zijn revalidatie kwam Nicklas soms met een lang gezicht naar de individuele oefeningen, maar het is fantastisch dat al dat harde werk gerendeerd heeft. Na de wedstrijd hebben we elkaar eens goed vastgepakt. Dankzij deze déclic wordt hij misschien ons geheime wapen in de play-offs.”

Hoe stomen jullie de spelers fysiek klaar voor die tien topwedstrijden?

“Eigenlijk hebben we onze voornaamste basis al in de zomermaanden gelegd. En ook tijdens de winterstage hebben we hard aan de conditie van de spelers gewerkt. Daar trainden we meestal drie keer per dag. Op onze mini-stage in Alicante volgende week zal er niet zo zwaar getraind worden, maar wel langer. Zo willen we het volume van onze spelersgroep nog vergroten. Daarnaast zullen we veel aandacht schenken aan teambuilding. Want de goede groepssfeer is dit seizoen een van onze sterktes.”

Pieken de Gent-spelers conditioneel in de play-offs, zoals een wielrenner dat doet in de Tour De France?

“Als een wielrenner piekt, zie je nadien vaak een verval. Die aftakeling moet je vermijden in het voetbal. De truc is om een heel seizoen constant een hoog niveau te halen. Dat kan niet door je spelers de hele tijd het volle pond te laten geven, maar wel door ze aan 90-95% te laten werken. We houden dat in de gaten door het gebruik van hartslagmeters. En na zware trainingen vragen we de spelers om hun vermoeidheid op een schaal van tien te beoordelen. Bovendien peilt onze psychologe geregeld naar de mentale vermoeidheid.”

Deze week legde de spelersgroep een inspanningstest af. Wat heb je daar uit geleerd?

“De volledige kern heeft op fysiek vlak stappen vooruit gezet. Bij een aantal spelers, zoals Kenny Saief ging hun niveau zelfs flink de hoogte in. Ook Puljic en Pedersen zitten ondanks hun blessures op een hoger level dan bij de start van het seizoen. En bij alle drie de keepers is de sprongkracht verbeterd. De testen stellen ons gerust dat we goed aan het werken zijn. Dat niveau moeten we nu proberen aanhouden.”

Na het interview vertrouwde physical coach Stijn Matthys ons nog het volgende toe: "Ik heb de resultaten van de inspanningstesten nog eens vergeleken. Naast Kenny zijn Hannes, Renato en Brecht ook nog ferm verbeterd. Net zoals de rest van de groep, maar bij deze spelers was het verschil wel opmerkelijk groter ten opzichte van hun eerste test (die toen ook al goed was)." (JVDV)

Foto: Yves Masscho