Persconferentie KAA Gent - Olympique Lyon

Persconferentie KAA Gent - Olympique Lyon

Morgen is het eindelijk zover: dan weerklinkt de befaamde Champions League-hymne voor het eerst in de Ghelamco Arena. Historisch is het minste wat je zo’n avond kunt noemen. Een mooi resultaat tegen Olympique Lyon zou het plaatje compleet maken. Daags voordien stond de persconferentie met Hein Vanhaezebrouck en Sven Kums op het programma

"Het doel is nooit deelnemen, maar meestrijden om de punten én doorgaan"

Niet alleen in de tribunes in de Ghelamco Arena hebben een make-over ondergaan, ook de perszaal is opgeknapt. Reclameborden van het kampioenenbal, nieuwe stoeltjes, zelfs de drankjes zijn aangepast. Niet langer Coca Cola en Maes, wel Pepsi en Heineken. De verzamelde pers peilde meteen naar Heins impressie van Lyon. “Het was vorig seizoen de beste ploeg in Frankrijk - PSG is immers ‘hors catégorie’. Ze beschikken over een jonge ploeg met veel kwaliteit. Hoeveel keer ik Lyon bekeken heb? Meer dan genoeg. We kennen onze tegenstander en hebben de groep daarop voorbereid.”

Ook in Frankrijk hebben ze hun huiswerk gemaakt. Daar staat Gent bekend als een club die mooi voetbal brengt. “Ik ben blij dat ze in Frankrijk die indruk hebben van ons”, lacht Vanhaezebrouck. “Maar daar koop je geen punten mee, hè. We zijn niet van plan om een muur op te trekken in de Champions League. Gent zal proberen om goed te voetballen. Ik ben er overigens van overtuigd dat onze duels zich niet op één helft zullen afspelen.”

Vanhaezebrouck begint dan ook niet zonder ambitie aan het kampioenenbal – of wat had u gedacht? “Als je aan een competitie begint, moet je geloven in je kansen. Het doel is nooit deelnemen, maar meestrijden om de punten én doorgaan. Je gaat me dus niet horen zeggen dat we aan een paar puntjes genoeg hebben.” Dat nog maar weinig Buffalo’s weten wat Europees voetbal inhoudt, is volgens aanvoerder Kums geen probleem. “Ons gebrek aan ervaring is niet noodzakelijk negatief. Iedereen is ontzettend gemotiveerd, dat is veel belangrijker dan ervaring. We willen ons allemaal tonen. Trouwens, in Play-Off I hebben we ook veel belangrijke wedstrijden gespeeld.”

De coach schrijft ook de fans een belangrijke rol toe in de Champions League. “Dit is ons stadion en we moeten onze grond verdedigen. In eigen huis willen we altijd punten pakken. Het publiek speelt daar een cruciale rol in. Als ze reageren zoals in de Play-offs hebben we er een twaalfde man bij.” “Zowel tegen Lyon, Zenit als Valencia willen we een resultaat neerzetten”, vult Kums aan. “We hebben geen schrik van onze tegenstanders. Angst is immers een slechte raadgever. Het belangrijkste wordt dat wij ons niveau halen.”

Opmerkelijk: Hein trekt vanavond niet op afzondering met zijn spelers. “We bereiden deze match voor als een gewone competitiewedstrijd. Iedereen slaap dus thuis vanavond. En van mij mogen ze gerust naar een duel in de Champions League kijken. Al zullen sommige vrouwen daar misschien anders over denken. (lacht)” Zijn kapitein heeft alvast een partij op het oog. “Vanavond is er Manchester City – Juventus. Misschien kijk ik daar wel naar”, aldus Kums. “De aanloop naar deze partij is trouwens niet vergelijkbaar met die van onze titelmatch. Je werkt een volledig seizoen om die wedstrijd te kunnen spelen. Nu heb je drie dagen om je voor te bereiden.”

tekst: Jonas Van de Veire
foto's: Belga Image