Op de eerste thuismatch van KAA Gent met publiek, op zaterdag 26 september 2020 tegen OH Leuven, zijn 7.995 toeschouwers welkom. De club heeft groen licht gekregen van minister Ben Weyts. De Stad Gent en de club roepen supporters op om zich aan de richtlijnen te houden en zoveel mogelijk met de fiets te komen of te carpoolen.
Lees de rest van de tekst onder de video van de persconferentie
Vanaf zaterdag 26 september mogen we weer supporters ontvangen in de Ghelamco Arena. De club diende daarvoor een dossier in bij het Vlaams evenementenloket, na nauw overleg met de stadsdiensten, de Gentse crisiscel/kernteam sport, virologen en de supportersfederaties. Dat dossier is nu goedgekeurd door de bevoegde minister. We kregen groen licht om 7.995 supporters te ontvangen.
"Het is uniek hoe wij als één grote familie aan dit dossier gewerkt hebben: de supporters, de club en de stad! De supporters zullen ook in de toekomst bij veel dossiers rechtstreeks betrokken worden." - Ivan De Witte, voorzitter KAA Gent
"KAA Gent heeft grote inspanningen geleverd om dit mogelijk te maken. We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de supporters. Moedig onze Buffalo's aan, maar doe dat met respect voor de geldende richtlijnen." - Mathias De Clercq, burgemeester
First come, first served
KAA Gent ging in nauw overleg met de supportersfederatie en Armada Ganda over de verdeling van de plaatsen. De supporters spraken zich uit tegen een systeem van loting. Daarom zal het principe 'first come, first served' gelden, zoals bij de abonnementenverkoop ook duidelijk werd gecommuniceerd. Wie eerst inschreef voor een seizoensabonnement, komt ook eerst in aanmerking.
Om te voldoen aan de opgelegde veiligheidsregels zullen abonnees niet op hun aangekochte abonnementsplaatsen kunnen zitten, maar wel op een voor hen door de club aangeduide zitplaats. Abonnees moeten de reservatie van hun toegewezen ticket online bevestigen zoals ze dat doen bij bekerwedstrijden en Europese wedstrijden. Bubbels zijn mogelijk, maar ook binnen bubbels is 1 meter afstand de regel. De enige uitzondering geldt voor kinderen jonger dan 12 jaar.
"Wij willen als Armada Ganda klaar staan voor alle supporters en willen hen tonen dat zij o zo belangrijk zijn voor de club.'"- Jonas Peire, bestuurder Armada Ganda
Mondmasker en zitten verplicht
Het dragen van een mondmasker is te allen tijde verplicht, vanaf de directe omgeving rond het stadion tot in de tribune, ook op de zitplaatsen in het stadion. Enkel wanneer er iets geconsumeerd wordt, moet dat bij uitzondering niet. Ook op de parking en op de weg naar het stadion zullen mondmaskers verplicht zijn.
Zoals wettelijk bepaald, moeten supporters op hun toegewezen plaats blijven zitten, en dat op minimaal 1 meter afstand. Op alle andere plaatsen blijft de anderhalvemeterregel gelden (wachtrijen bij ingang, catering, toiletten, enzovoort). De enige uitzondering op de mondmaskerplicht en de afstandsregels geldt voor kinderen jonger dan 12 jaar.
De ingangen van het stadion worden aangepast om ze maximaal te kunnen benutten. Stewards bieden er bovendien alle supporters alcoholgel aan. Ook aan de gates in het stadion staan er stewards met alcoholgel paraat.
Timeslots en compartimenten
Er wordt gewerkt met timeslots en het stadion zelf wordt opgedeeld in 15 compartimenten. Supporters komen gespreid binnen in slots van 15 minuten. Na de match vertrekken de supporters rij per rij, volgens het principe 'first in, first out': na de wedstrijd kunnen de mensen die eerst zijn aangekomen op het signaal van de steward ook eerst vertrekken. Alle rijen worden bezet, supporters zitten op 1 meter afstand van elkaar. Dus niet samen in een bubbel, wel in elkaars buurt. Via een 3D-simulatie kan de club de optimale invulling managen.
Per compartiment zijn er toiletten, iedereen kan in zijn of haar compartiment iets eten en drinken. Wachtrijen mogen maximaal 5 personen tellen. Alle betalingen verlopen cashless. De club raadt aan om de kaart thuis al op te laden, al kan dat ook ter plaatse.
Met de fiets of carpoolen
De Stad Gent en KAA Gent roepen op om zoveel mogelijk met de fiets naar het stadion te komen. Er zijn 3.500 fietsenstallingen voorzien. Daarnaast zijn er 12 carpoolparkings om het publiek in tijd en ruimte te spreiden. Shuttlediensten zijn er niet.
De veiligheidsdiensten zullen streng optreden als het aangepast intern reglement van de club overtreden wordt. KAA Gent zet 320 stewards in om toe te zien op de richtlijnen. Ook Politie Gent zal ruimschoots aanwezig zijn zowel in als buiten het stadion.
In de loop van volgende week zullen we verder communiceren over de praktische uitwerking van de regeling en zal men op de website en via de sociale media van de club alle details terugvinden.