Hein Vanhaezebrouck: 'Ik ga mijn kern gebruiken'

Hein Vanhaezebrouck: 'Ik ga mijn kern gebruiken'

Na vier draws op rij wil KAA Gent nog eens proeven van de zege. Liefst zondag al tegen Standard. Hein Vanhaezebrouck rekent daarvoor niet enkel op zijn gebruikelijke pionnen. “Wie ontgoocheld is dat hij de voorbije weken niet speelde, kan de komende wedstrijden mijn ongelijk bewijzen”, verkondigde de coach tijdens zijn perspraatje.

Het is even wennen na het Champions League-circus. Geen vooruitblik in een overvolle perszaal, wel één op het oefencomplex met slechts drie journalisten. Vanhaezebrouck begon met het blessurenieuws. “Johansson stond vrijdag voor een eerste keer op het veld. Hij werkte individueel. Ook de blessure van Gershon evolueert goed. Zijn revalidatie verloopt zelfs vlotter dan verwacht. Na het duel met Lyon had Dejaegere last aan de hamstring. Hij is onzeker voor de partij tegen Standard. Matton incasseerde een trap op de voetzool, maar raakt fit voor zondag.”

Gent charmeerde heel wat voetballiefhebbers tegen Lyon. Dat bleek uit de vele lovende reacties na afloop. Vanhaezebrouck weet hoe dat kwam. “Je voelt dat onze partij op een openbaar kanaal is geweest. Nu heeft iederéén ons aan het werk gezien. Niet enkel de mensen in het stadion of met een abonnement op een voetbalzender. Ondanks al die positieve commentaren, blijft het toch een gemiste kans. We hadden altijd moeten winnen. Dat was voor een deel aan de scheidsrechter te wijten – hij nam niet altijd consistente beslissingen -, maar ook aan onszelf. Die eerste rode kaart kon niet, het was een jeugdzonde van Brecht.”

Zelfs in ondertal bleven de Buffalo’s overeind, mede dankzij een uitmuntende Sels. Bondscoach Marc Wilmots kan bijna niet meer om het Gentse sluitstuk heen. “Maar ik ga me niet moeien met de nationale ploeg”, aldus Vanhaezebrouck. “Ik weet wel dat mijn spelers er klaar voor zijn. De nationale ploeg motiveert hen trouwens. Zo is Sels scherper teruggekomen uit de zomerstop. Vanaf de eerste week trainde hij al op een hoog niveau. Je zag dat hij een speciaal jaar verwachtte. Vroeger was hij soms afwezig, nu is hij constant gefocust.”

Genoeg over de Champions League. Dit weekend wacht Standard Luik, waar Yannick Ferrera het roer over nam. Enkele weken geleden schudde hij Vanhaezebrouck nog de hand als coach van STVV. “Dat is nu eenmaal mogelijk in het voetbal. Voor mij maakt het niks uit. En volgens mij is Yannick er ook niet echt mee bezig. Zijn voornaamste zorg is zijn ploeg opnieuw op de rails krijgen. Momenteel loopt het daar niet goed, maar toch verwacht ik een moeilijke partij. Bij Standard lopen er enkele spelers rond die zich graag tonen in de grote matchen. Tegen een ploeg die Champions League speelde zullen er dus veel jongens gemotiveerd aan de aftrap staan.”

Ook bij Gent wil een groepje zich bewijzen. Spelers die de voorbije weken minder vaak in actie kwamen. Vanhaezebrouck heeft daar oren naar. “Ik ga mijn kern gebruiken in de komende wedstrijden. Kijk, enkele jongens zijn ontgoocheld dat ze niet spelen. Ik kan dat begrijpen, het is zelfs iets positief. Nu zullen er een aantal hun kans krijgen. Maar ze moeten dan wel laten zien dat hun ontgoocheling gestaafd is.” 

(JVDV)

Foto: Belga Image