Gustav Wikheim: 'Ik ben bereid om hard te werken'

Gustav Wikheim: 'Ik ben bereid om hard te werken'

Noorse werkkracht en Braziliaanse frivoliteit. Als Gustav Wikheim (22) bevestigt wat zijn dubbele nationaliteit doet vermoeden, heeft KAA Gent het beste van twee werelden binnengehaald. De flankaanvaller tekende donderdag een contract tot 2019 en stapte vervolgens meteen mee op het trainingsveld. “Ik ben bereid om hard te werken”, beklemtoonde Wikheim in zijn eerste interview.

Gustav Mendonca Wikheim. De Noor met Braziliaanse wortels – zijn moeder is afkomstig van Fortaleza - lacht eens als we vertellen dat het een perfecte voetbalmix is. “Dat zullen jullie in de toekomst zien.  Op het veld zie je vooral mijn Braziliaanse roots terug. Ik hou ervan om over de grond te voetballen en het publiek te vermaken. Mijn grootste wapens zijn mijn snelheid en individuele acties. Een typische Noorse voetballer ben ik dus allerminst. Wat mijn beste positie is? Ik word al bijna mijn hele carrière uitgespeeld op de linkerflank, maar kan ook op alle andere posities in het aanvallende compartiment uit de voeten.”

In de Noorse competitie was Wikheim goed voor acht goals en negen assists. Daar werd hij opgemerkt door de Gentse scoutsingscel. Een contractvoorstel volgde. “Na vijf seizoenen bij Strømsgodset was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Toen KAA Gent aanklopte, heb ik dan ook niet lang moeten twijfelen. Bij deze club zie ik de kans om mezelf als speler te ontwikkelen.” Ook een oude bekende overtuigde Wikheim daarvan. “Ik speelde in Noorwegen samen met Marvin Ogunjimi (ex-Genk, red.). Toen ik bij hem informeerde, vertelde hij heel wat positieve zaken over deze club en de coach. ”

Wikheim mocht donderdag en vrijdag al meteen kennismaken met de aanpak van Vanhaezebrouck. “Aangezien de Noorse competitie enkele weken geleden stopte, stelde men voor om nu al mee te trainen. Zo kan ik de groep al leren kennen vóór de winterstage in januari. Iedereen heeft me trouwens hartelijk ontvangen. Je voelt meteen dat de sfeer in de kleedkamer hier goed zit. De jongens waarschuwden me wel al voor de stage in Spanje. (grijnst) Ze zeiden dat het erg zwaar wordt. Maar daar heb ik geen problemen mee, want ik ben uiterst gemotiveerd om hard te werken. Dat loont immers altijd.”

Tijdens het bekerduel tegen KV Mechelen keek de nieuwste aanwinst toe vanuit de tribunes. Ook eerder zag hij de Buffalo’s al aan het werk. “Ik zag de laatste twee duels van Gent in de Champions League. Meteen werd duidelijk dat er hier een pak goede spelers rondlopen. Ik verwacht dan ook niet dat ik zomaar in de ploeg zal terecht komen en alle wedstrijden ga spelen. Het spel van Gent bevalt me trouwens. Er moet hard gewerkt worden met een hoge intensiteit, maar tegelijk is het ook attractief. Ik denk dat ik me goed kan ontwikkelen in dit systeem.”

Ook naast het veld deed de sympathieke flankaanvaller al enkele indrukken op. “Donderdag ben ik voor het eerst de stad ingetrokken, samen met mijn vader. De gebouwen en waterwegen maken van Gent een erg mooie stad. Hopelijk wordt mijn eerste avontuur in het buitenland een leerrijke ervaring. Mijn vriendin Martine verhuist niet mee naar België. Zij volgt een bacheloropleiding Human Resources en moet nog zo’n anderhalf jaar studeren. Of ik wist dat de voorzitter een bedrijf in Human Resources heeft? Daar ben ik al van op de hoogte, ja.  Wie weet vindt ze in de toekomst een job bij hem. (lacht)”

(JVDV)