Onder de loep: Partizan Belgrado

Onder de loep: Partizan Belgrado

Speeldag 5 - UEFA Conference League voorrondes - 22-08-2024 om 20:15 u

Nog één tegenstander scheidt ons van een nieuw avontuur in de vernieuwde UEFA Europa Conference League. Op donderdag 22 en woensdag 28 augustus nemen we het voor de tweede keer in enkele jaren op tegen FK Partizan Belgrado voor een plekje in de Europese groepsfase.  Maak kennis met onze komende tegenstander. 

FK PARTIZAN BELGRADO

  • KLEUREN: zwart-wit
  • BIJNAAM: "Parni Valjak" of "de Pletwals". De club kreeg die naam na een befaamde 7-1 overwinning in de derby tegen Rode Ster Belgrado in 1953.

STADION

Partizan Stadium met 29.775 zitplaatsen is de thuisbasis van Partizan Belgrado sinds 1949. Het stadion is niet overdekt en er ligt een atletiekpiste rond het veld. Het ligt vrij centraal in de Servische hoofdstad, op amper 500 meter van het stadion van Rode Ster Belgrado.

TOESCHOUWERS: Bij thuismatchen komen er gemiddeld slechts 3.000 à 4.000 toeschouwers kijken. Bij speciale gelegenheden zoals de stadsderby tegen Rode Ster (ook wel gekend als "De Eeuwige Derby"), stijgt het toeschouwersaantal wel eens naar meer dan 10.000.

De meest fanatieke fans noemen zich de Grobari, de "grafdelvers". Die naam zou er gekomen zijn omdat de zwart-witte shirts leken op de vroegere uniformen van het kerkhofpersoneel in Belgrado.

Partizan kreeg de voorbije jaren al meerdere sancties van de UEFA wegens geweld of racisme in de tribunes. Zo moest het Champions League-duel tegen Kiev deze zomer al voor lege tribunes worden gespeeld, en ook tegen KAA Gent zijn donderdag in Belgrado geen toeschouwers toegelaten na discriminerende spreekkoren in de vorige Europese thuismatch tegen Lugano.

GESCHIEDENIS

Partizan is de op een na meest succesvolle Servische/Joegoslavische club ooit, na grote rivaal Rode Ster Belgrado. Het behaalde 27 kampioenstitels (19 binnen Joegoslavië, 8 binnen Servië, de laatste in 2017) en 16 bekers. De club speelt al dertig jaar op rij Europees voetbal.

In het seizoen 2021-2022 zat Partizan in dezelfde groep als KAA Gent in de groepsfase van de UEFA Conference League. Thuis in Gent werd het 1-1 met een late gelijkmaker van Tarik Tissoudali. In Belgrado haalde Gent het met 0-1 dankzij een goal van Sven Kums.

Vorig jaar werd Partizan in de Play-Off-ronde van de Conference League kansloos uitgeschakeld door het Deense Nordsjaelland. In de competitie eindigde het als tweede op 7 punten van Rode Ster.

SEIZOEN 2024-2025: in de Superliga staat Partizan samen met Rode Ster Belgrado bovenaan.

Europees werd Partizan in de Champions League uitgeschakeld in de tweede voorronde tegen Dinamo Kiev (0-3 thuis en 6-2 uit). Daarna volgde ook de uitschakeling in de Europa League (derde voorronde tegen Lugano, 0-1 thuis en 2-2 uit). Het rommelt daardoor wel wat. Zo nam hulptrainer Kokovic ontslag omdat hij zich niet meer kon vinden in de tactische keuzes van coach Stanojevic.

SPELERS EN COACH

COACH: Aleksandar Stanojevic (50) sinds begin dit seizoen. Hij is een ex-speler van Partizan en is bezig aan zijn derde termijn. Eerder coachte hij in Turkije, China, Saudi-Arabië, Griekenland en Israël. Meestal kiest hij een 4-2-3-1 opstelling. Hij staat momenteel onder vrij zware druk van fans en media.

SPELERS: Partizan verkocht zijn beste spits, Samed Bazdar, in juli aan Zaragoza. De club heeft geen Servische internationals, wel Scekic (Montenegro), Arriaga (Honduras) en Grimaldo (Peru). De waarde van de kern wordt geschat op 38,5 miljoen euro.

Partizan beschikt over een heel brede kern met veel wisselmogelijkheden. Slechts enkele spelers zijn dit seizoen vaste waarden: doelman Jovanovic, de centrale verdedigers Markovic (aanvoerder) en Mujakic, en de Noorse middenvelder Zahid. Verder wordt bij elke match stevig gewisseld.

EX-SPELERS: de club bracht heel veel Joegoslavische en Servische internationals voort en kan dan ook pronken met een uitstekende jeugdopleiding. Volgens een rapport uit 2019 speelden er in de 31 grootste voetbalcompetities op dat moment 75 door Partizan opgeleide voetballers, het hoogste aantal ter wereld en meer dan nummers twee en drie Ajax en Sporting Lissabon.

Enkele namen uit het verleden: Srecko Katanec, Sasa Ilic, Mateja Kezman, Danko Lazovic, Predrag Mijatovic, Savo Milosevic, Zlatko Zahovic, Aleksandar Mitrovic, Zvonko Varga, Stefan Savic.

STAD 

Belgrado is de hoofdstad van Servië, goed voor meer dan 1 miljoen inwoners. De stad heeft alle eigenschappen van een grootstad: toerisme, cultuur, een bruisend nachtleven, industrie en zaken, druk verkeer.

Belgrado, Serbia

Luigi Torreggiani, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons


#OnderDeLoep #UECL #PARGNT