Onder de loep: Molde FK

Onder de loep: Molde FK

Speeldag 2 - UEFA Conference League - League Phase - 24-10-2024 om 18:45 u

MOLDE FK 

  • Kleuren: blauw-wit
  • Bijnaam: Blå-Kvit (de blauw-witten)

GESCHIEDENIS

Molde FK werd opgericht in 1911, maar pas in de jaren 90 werd het ook een topclub in Noorwegen, de grootste na Rosenborg (de voorbije jaren kwam ook Bodø Glimt sterk op). De club werd sindsdien vijf keer kampioen, de laatste keer in 2022. Molde veroverde ook zes Noorse bekers. Sinds 2010 kon het zich maar twee keer niet kwalificeren voor Europees voetbal. Twee keer stootte Molde door tot de 8e finales: in 2021 stuitte het daarin op Granada en in 2024 op Club Brugge (3-0 in Brugge, 2-1 thuis).

In het najaar van 2022 zat Molde in de groep van KAA Gent (Conference League). In Noorwegen werd het 0-0, thuis won Gent makkelijk met 4-0 (goals van Hjulsager, Godeau, Kums en Cuypers). Door deze zege wipte AA Gent over Molde naar de tweede plaats en kwalificatie in de groep.

In Noorwegen wordt gespeeld van april tot december. Dit seizoen staat Molde na 25 speeldagen derde met tien punten achterstand op leider Bodø Glimt. Zondag verloor Molde zijn thuismatch met 0-1 tegen het bescheiden Sandefjord. Molde wipte in de voorrondes van de Europa League Silkeborg (3-1 thuis, 3-2 uit) en Cercle Brugge (3-0 thuis, 1-0 uit), waarna het naar de Conference League werd verwezen na verlies tegen Elfsborg (twee keer 0-1, de Zweden haalden het na penalty’s).

In de League Phase van de Conference League speelde Molde zijn eerste wedstrijd tegen het Noord-Ierse Larne, ook een tegenstander van KAA Gent. Molde haalde het vrij makkelijk met 3-0. 

SPELERS EN COACH

BEKENDE EX-SPELERS: Molde kent niet zoveel spelers die het in het internationale topvoetbal hebben waargemaakt. De bekendsten zijn zonder twijfel Erling Haaland (intussen een fenomeen bij Manchester City) en Ole Gunnar Solksjaer (meer dan tien jaar bij Manchester United).

Foto: Вячеслав Евдокимов, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

In Gentse kringen zal de naam Petter Rudi misschien nog een belletje doen rinkelen. De Noorse middenvelder kwam begin november 1996 vanuit Molde naar het Ottenstadion, maar verhuisde in de wintermercato van dat jaar al opnieuw naar het Italiaanse Perugia. Na verdere omzwervingen keerde hij in januari 2007 nog een half seizoen terug bij Gent, waar de 46-voudige Noorse international zijn carrière ook afsloot. In totaal speelde hij 20 wedstrijden voor de Buffalo’s.

COACH: dat is al sinds 2019 de 54-jarige Noor Erling Moe. Een bescheiden voetballer en als trainer nooit aan de top gewerkt, maar wel zeer succesvol met Molde de voorbije jaren. Hij opteert meestal voor een 3-5-2, die kan terugplooien naar een 5-3-2.

SPELERS: Drie vierde van de kern is Noors. Middenvelder Mats Daehli speelde een tijd bij Genk. Geen Noorse A-internationals, geen dure transfers, wel veel jeugdproducten en jeugdinternationals. De 34-jarige schaduwspits Magnus Eikrem is kapitein. Geschatte totale marktwaarde: 32,5 miljoen euro.

Eikrem en Kristian Eriksen zijn de doelpuntenmakers. Ze zijn gedeeld topschutter in de competitie met elk 12 goals. De basisploeg bestaat meestal uit: Posiada, Amundsen, Oyvann, Haugan, Haugen, Daehli, Eriksen (of Enggård), Kaasa (of Breivik), Stenevik (of Linnes); Brunhildsen en Eikrem.

STADION

Het Aker Stadion, fraai gelegen aan een inham van de Noorse Zee, ligt dichtbij het centrum en heeft 11.249 zitplaatsen en een kunstgrasveld. Aker is het bedrijf dat de bouw van het stadion in 1997 financierde. Molde speelt thuis gemiddeld voor 7.000 toeschouwers. De belangrijkste supportersclub noemt zich Tornekrattet (‘doornstruik’), naar de bijnaam van de stad Molde ‘stad van de rozen’.

STAD

Molde telt zo’n 32.000 inwoners. De ligging aan het water, het idyllische uitzicht op de Romsdalsfjord, het panorama op de besneeuwde bergtoppen en de vele rozentuinen maken van Molde een uiterst aantrekkelijk vakantie-oord.

Foto: Molde20, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons


#OnderDeLoep #GNTMOL #UECL