KAA Gent neemt het vanavond in de Play-Off ronde van de UEFA Champions League op tegen Dynamo Kyiv. We nemen onze tegenstander even onder de loep.
Vorig seizoen
Dynamo Kyiv eindigde vorig seizoen op de tweede plaats, weliswaar op ruime afstand van grote rivaal Shakhtar Donetsk. Na de Play-Offs bedroeg de kloof maar liefst 23 punten. Toch werd er met de Oekraïnse beker een prijs gepakt, na winst in de finale tegen Vorskla Poltava. Een echte goalgetter hebben ze niet echt rondlopen, Tsygankov, Besedin en Verbic deelden de topschutterstitel met elk 8 doelunten.
Huidig seizoen
Dynamo Kyiv begon in woelig vaarwater aan het nieuwe seizoen. Dat had vooral te maken met de aanstelling van Mircea Lucescu als nieuwe hoofdcoach. De Roemeense trainer, met zijn 75 jaar de oudste in Europa, heeft nochtans een geweldige staat van dienst. Dat hij een groot deel van zijn palmares behaalde bij aartsrivaal Shakhtar ligt echter gevoelig. Uitgerekend tegen Shakhtar de Super Cup binnenhalen vormde dan ook een gedroomde start voor Lucescu.
Ook in de competitie werd de start niet gemist met een 7 op 9 tegen Olimpik Donetsk (1-4), Desna (0-0) en PFK Lviv (3-1). Tussendoor werd ook nog AZ opzijgezet in de vorige ronde van de Champions League kwalificaties. Het mag al duidelijk zijn, onder Lucescu laat Kyiv niet al te veel steken vallen.
Oekraïense tegenstanders
Tien jaar geleden stonden Gent en Kyiv al eens tegenover elkaar, toen eveneens in de Champions League voorrondes. De Oekraïners bleken toen een maatje te groot (3-0 uit en 1-3 thuis).
De voorbije jaren waren de Buffalo's nog enkele keren actief tegen Oekraïense clubs. In 2016 trof Gent in de groepsfase van de Europa League Shakhtar Donetsk, die andere grootheid uit de Oekraïnse competitie. Met een 3-5 nederlaag in eigen huis en een 5-0 oplawaai in Oekraïne moest Gent de wet van de sterkste ondergaan.
In de vorige Europese jaargang ging het de Buffalo's beter af tegen FC Olexandriya. Na het 1-1 gelijkspel op verplaatsing werd het 2-1 in de Ghelamco Arena, waarmee Gent zich tot groepswinnaar kroonde, voor Wolfsburg.
Geschiedenis
Na de oprichting van de Oekraïense competitie in 1991 was Dynamo Kyiv lang de grote slokop met maar liefst negen (!) opeenvolgende titels. Het nieuwe millennium bracht ook nieuwe uitdagingen. Shakhtar Donetsk doorbrak de dominantie uit de hoofdstad en nam de scepter over. In de laatste tien seizoenen trok Shakhtar maar liefst acht keer aan het langste eind.
Dynamo blijft met 15 landstitels nog steeds de recordkampioen in Oekraïne, maar Shakhtar knabbelt aan die voorsprong en zit nog maar twee stuks achter. Voor Dynamo is het ondertussen al van 2016 geleden dat ze nog eens een kampioenenfeest konden bouwen.
Voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was Dynamo ook bijzonder succesvol met maar liefst 13 landstitels tussen 1961 en 1990. Tel daar nog 9 Sovjet-bekers bij en je beseft dat de prijzenkast in Kyiv bijzonder goed gevuld is.
Europees succes
Ook in het Europees voetbal kan Dynamo Kyiv indrukwekkende cijfers voorleggen. Twee keer drongen ze door tot in de finale van Europacup II en beide keren namen ze ook de beker in ontvangst. In 1986 waren ze met 3-0 te sterk voor Atletico Madrid, in 1975 namen ze met dezelfde cijfers de maat van Ferencvaros. Bij die eerste Europese bekerwinst voegden ze meteen ook de Europese Supercup door te winnen van Europacup I winnaar Bayern Munchen.
Sinds de oprichting van de Champions League kon Dynamo maar liefst 16 keer doordringen tot in de groepsfase van het kampioenenbal, cijfers die geen enkele Belgische club kan voorleggen. Het absolute hoogtepunt beleefden ze in 1999, toen clubicoon Valeriy Lobanovsky hen naar de halve finales van de Champions League dirigeerde door ploegen als Arsenal en Real Madrid uit te schakelen. Kyiv werd door Bayern Munchen maar nipt uit de legendarische finale gehouden, waarin Manchester United in de blessuretijd de voorsprong van Bayern nog ongedaan maakte.
De Europese successen van Kyiv liggen al even in het verleden, al lieten ze zich in de UEFA Cup 2008-2009 nog wel opmerken door de halve finales te bereiken. Daarin werden ze uitgeschakeld door... Shakhtar Donetsk, onder leiding van ene Mircea Lucescu... Shakhtar won zelfs het tornooi en accentueerde daamee de machtswissel in het Oekraïense voetbal.
Bekende oud-spelers en iconen
Dé clublegende van Dynamo Kyiv is echter Valery Lobanovskyi, de man onder wie de grootste Europese successen behaald worden. Dankzij de Europacup II-winst in 1975 werd Kyiv de eerste ploeg uit de Sovjet-unie die een belangrijke Europese trofee won.
Lobanovskyi is één van de meest legendarische voetbalcoaches ooit en een pioneer op vlak van wetenschappelijke en analytische aanpak van het spel. Hij is na Alex Ferguson de coach die het meeste officiële trofeeën won en de meest gelauwerde coach van de 20e eeuw. Onder zijn leiding wonnen 3 verschillende spelers van Dynamo Kyiv de Gouden Bal (Oleg Blokhin, Igor Belanov en Andriy Shevchenko) Hij werd door FIFA dan ook onderscheiden met de FIFA Order of Merit.
Wie geïnteresseerd is in voetbalgeschiedenis en de rol van revolutionaire coaches moet zeker de prachtige docu Lobanovskyi Forever bekijken. Een schitterende film over de grote bijdrage van Lobanovskyi aan de evolutie van het voetbal met o.a. getuigenissen van Carlo Ancelotti, Michel Platini en Andriy Shechenko.
LobanovskyENG from Das Boot Production on Vimeo.
Een van de meest gekende figuren uit de recente Kyiv-geschiedenis is ongetwijfeld Andriy Shevchenko. Tien jaar geleden was de all-time topschutter van de Oekraïense nationale ploeg nog te gast in het Ottenstadion. Tegenwoordig is hij bondscoach van de Oekraïners en heeft hij dus de Buffalo's Yaremchuk, Bezus en Plastun onder zijn hoede.
Shevchenko vormde destijds bij Kyiv een koningskoppel met Sergiy Rebrov. Rebrov keerde na buitenlandse omzwervingen bij Tottenham, Fenerbahce en West Ham terug naar de hoofdstad, maar dan als hoofdcoach. In 2015 en 2016 wist hij de hegemonie van Shakhtar te breken en bezorgde hij Dynamo de voorlopig twee laatste landstitels.
In een verder verleden staken Oleg Blokhin en Igor Belanov er bovenuit. Blokhin is met meer dan 200 doelpunten de all-time topschutter van Kyiv en mocht in 1975 na de Europacup II winst zelfs de Gouden Bal in ontvangst nemen, waarmee hij Franz Beckenbauer en Johan Cruyff voorafging. In 1986 herhaalde Belanov dat kunstje: Europacup II winst en de Gouden Bal, deze keer voor Gary Lineker en Emilio Butragueno. Ook Shevchenko zou later nog de Gouden Bal winnen maar hij maakte toen al het mooie weer bij AC Milan.
Woensdag zal er ongetwijfeld ook speciale aandacht gaan naar Roman Yaremchuk. Hij doorliep de jeugdrangen van Dynamo Kyiv, maar kon net niet doorbreken in het eerste elftal, waarna de Buffalo's hem wegplukten. Met succes, want ondertussen is Yaremchuk uitgegroeid tot een vaste waarde in het nationale elftal van Shevchenko.
Foto: www.fcdynamo.kiev.ua