Hein Vanhaezebrouck: 'Voor mij is dit dé topper van het weekend'

Hein Vanhaezebrouck: 'Voor mij is dit dé topper van het weekend'

KAA Gent vs. KV Oostende: het is een duel dat eigenlijk op Super Sunday thuishoort. De ploeg die al elf wedstrijden ongeslagen is tegen de fiere leider. Als toemaatje met de leidersplaats als inzet. “We moeten Oostende tegemoet gaan zoals de klassering het ons opdringt”, vertelde Hein Vanhaezebrouck tijdens zijn babbel met de pers.

Vanhaezebrouck kan tegen Oostende geen beroep doen op drie pionnen. “Elhamed is een paar maanden out met een blessure aan het schaambeen. Hij kan enkel rusten en keert daarom voor een week terug naar Israël. Van Der Bruggen heeft bepaalde delen van de training mee afgewerkt, maar is nog niet honderd procent fit. Ook Gershon revalideert nog steeds.” Achter de naam Asare staat nog een vraagteken. “Hij heeft het grootste deel van de training meegedaan. We moeten afwachten of hij klaar geraakt voor zaterdag.”

“Misschien staat deze wedstrijd niet op de voorpagina van de kranten, maar voor mij is het toch dé topper van het weekend”, ging de coach verder. “De nummers één en twee spelen immers tegen elkaar. En op basis van wat Oostende toonde tijdens de eerste elf speeldagen verdienen ze die plek. Ze behoren tot de drie beste ploegen van het land, samen met Anderlecht en ons. Wie de match tegen Oostende dus niet serieus opneemt, is verkeerd bezig. We moeten dit duel tegemoet gaan zoals de ranglijst het ons opdringt.”

Volgens Vanhaezebrouck zijn de Kustboys geen ‘one-season wonder’. “Ik ben er honderd procent van overtuigd dat Oostende een blijver is. Dat komt doordat ze niet alleen investeren in spelers, maar ook op heel wat andere niveaus. Kijk eens naar hun technische staf, die is groter dan de onze. Bovendien beschikken ze over een technisch en commercieel directeur die het reilen en zeilen van het voetbal kent. Ik denk dat ze ieder jaar een kandidaat voor PO I worden – en wie weet zelfs meer.”

Ook de spelersgroep van Oostende kan op heel wat bijval rekenen van Hein. “Oostende heeft een brede kern met veel voetballend vermogen, werkkracht en een goede organisatie. Dat is een verdienste van de technische staf. Bovendien lopen er met Akpala, Cyriac en Musona voorin enkele killers rond. In de tweede helft tegen Club Brugge toonden ze ook hun fysieke kracht. Toen waren ze met tien tegen elf de betere ploeg.” 

Toch is Vanhaezebrouck er - ondanks de zware kalender - op fysiek vlak gerust in. Over een ander item maakt hij zich wel zorgen. “Ik bekommer me momenteel over de jongens die niet spelen. Zij moeten dringend wakker schieten, want velen halen nog onvoldoende hun niveau. Dat is niet alleen voor hen, maar ook voor ons een probleem. Daardoor beschikken we immers over weinig wisselmogelijkheden en dat kan op termijn doorwegen. We moeten ze dus meekrijgen.”

De coach schuift Kenny Saief naar voren als toonbeeld voor de anderen. “Kenny is al sinds de start van het seizoen bij de les. Hij viel even naast de ploeg, maar bleef steeds alert op training. Het is een jongen waar je altijd op kan rekenen. Zo deed hij in Moeskroen de partij kantelen – iets wat je verwacht van een invaller. In Valencia leverde het hem een basisplek op. Hopelijk is het een signaal voor anderen dat ook zij hun plaats kunnen afdwingen.”

(JVDV)
Foto: Belga Image