Onder de loep: Víkingur

Onder de loep: Víkingur

Speeldag 1 - UEFA Conference League voorrondes - 25-07-2024 om 20:00 u

De eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen wordt er eentje op het Europese toneel. Donderdag 25 juli verwelkomen we Víkingur uit de Faeröer in de Planet Group arena. 


VÍKINGUR (FAERÖER)

  • Kleuren: lichtblauw-zwart
  • Bijnaam: Vikings

STADION

Het team speelt in twee verschillende stadions. In de nationale competitie wordt gespeeld in Sarpurgerdi (1.600 plaatsen) in de gemeente Nordragøta. In de Conference League organiseert Víkingur zijn thuiswedstrijden in Vid Djupumyrar in Klaksvik, op het eiland Bordoy.

Leuk weetje: dit is het stadion van hun rivaal KI Klaksvik. Het stadion heeft een capaciteit van 2.500 plaatsen, waarvan zo'n 1.300 zitplaatsen. Het gras is synthetisch. In de competitie komen er tussen de 500 en 1.000 fans kijken. Europees kan dit oplopen tot 2.000 supporters.

(foto: twitteraccount RFS Daily)

(foto: Twitteraccount RFS Daily)

GESCHIEDENIS EN VOORBIJE SEIZOENEN

  • Geschiedenis: De club ontstond in 2008 uit een fusie van GI Gøta en Leirvik IF, twee clubs uit naburige stadjes. Sindsdien won de club twee landstitels (2016 en 2017). Vikingur nam al verschillende keren deel aan Europese voorrondes. Een keer kwam het voorbij de tweede kwalificatieronde in 2014 nadat het het Noorse Tromsø had geklopt.
     
  • Laatste seizoenen: In 2023 eindigde Víkingur tweede na KI Klaksvik. De competitie loopt er telkens van maart tot eind oktober. Dit seizoen staan ze ruim aan de leiding. De ploeg won maar liefst 16 van de 17 wedstrijden en in de eerste kwalificatieronde van de Conference League ging ze voorbij het Letse FK Liepaja (1-1 uit en 2-0 thuis).

SPELERS EN COACH

  • Spelers: De totale marktwaarde van de selectie wordt op 1,19 miljoen euro geschat. Opvallend: er zit geen enkele buitenlander in de kern. In totaal levert Víkingur ook vier internationals af.
     
  • Coach: Johan Petur Poulsen (38) zet de lijnen uit. Tussen 2015 en 2020 coachte hij de beloften. 

STAD

Nordragøta telt zo'n 600 inwoners en bevindt zich op Eysturoy, een van de 18 eilanden van de Faeröer, op een dik uur rijden van de luchthaven Vagar. De gemeente is gefuseerd met het naburige Leirvik. Klaksvik - waar Víkingur zijn Europese wedstrijden speelt - telt zo'n 5.000 inwoners.

De Faeröer is een eilandengroep die deels behoort tot het koninkrijk Denemarken, maar deels ook autonoom bestuurd wordt. De grootste steden zijn Thorshavn en Klaksvik. Natuur en visserij alom! De gemiddelde temperatuur bedraagt er in de zomer 11°C. Een jas is dus een aanrader.


#COBW #UECL #VÍKINGUR