Hein Vanhaezebrouck: 'Lambrecht had nog een weekje mogen wachten'

Hein Vanhaezebrouck: 'Lambrecht had nog een weekje mogen wachten'

Hein Vanhaezebrouck schudt dinsdagaond handjes met de man die hem het trainersvak inloodste: Georges Leekens – zondag verrassend aangesteld als T1 bij Lokeren. Al had Vanhaezebrouck het liever anders gezien. "Roger Lambrecht had gerust nog een weekje mogen wachten. Een nieuwe trainer zorgt altijd voor extra motivatie”, waarschuwde hij op zijn persbabbel.

Voorlopig slechts negentien namen in de selectie van Vanhaezebrouck. Daarbij geen Dejaegere, Simon, Pedersen, Poletanovic of Hajradinovic. Drie van hen konden in de beloftenwedstrijd tegen Waasland-Beveren nog een plekje afdwingen. Een bewuste keuze. “Op die manier kunnen ze ritme opdoen”, aldus Vanhaezebrouck. “Het is de bedoeling om voor die jongens wat meer wedstrijden te voorzien, zodat hun vorm de hoogte ingaat. Dat hebben we gisteren beslist in een gesprek met de hele groep. Kijk, het enige waar die jongens momenteel mee bezig moeten zijn, is in vorm geraken. De testen tonen namelijk dat er enkele spelers nog niet hun optimale niveau bereikt hebben.”

Achter de naam van drie geselecteerden staat nog een vraagteken. “Asare ondervindt nog steeds hinder aan de kniewonde die hij opliep in Valencia. Vandaag heeft hij wel geprobeerd om mee te trainen. Matton miste dan weer de training van zondag door een blessure aan de voetzool. Ook Johansson is onzeker voor het duel in Lokeren, hij is ziek. Van Der Bruggen trainde deels mee, maar is nog niet inzetbaar.”

Over naar hét topic van het weekend: de aanstelling van Georges Leekens. Al wou Hein niet te diep ingaan op het onderwerp. “Ik ga er niet veel over zeggen, want het is eigenlijk mijn zaak niet. Maar in Nederland zou zoiets niet mogelijk zijn. Daar is er een overeenkomst tussen de vereniging van coaches en de clubs. Geen enkele trainer gaat aan de slag zolang het ontslag van zijn voorganger niet wettelijk geregeld is. Hier krijg je een telefoontje op de bus dat je niet meer moet komen omdat er al iemand anders op je plek zit.” 

En er was nog een reden waarom Vanhaezebrouck de trainerswissel liever op een ander moment had gezien. “Een nieuwe coach zorgt altijd voor extra motivatie bij de spelers. Voor mij had Roger Lambrecht dus gerust nog een weekje mogen wachten. Er zijn altijd spelers die zich willen laten zien aan hun nieuwe baas. Het is dus een gevaarlijk moment om naar Lokeren te trekken. Al is de kans vrij groot dat je zoiets tijdens het seizoen eens meemaakt in België. (lacht)”

Georges Leekens was trouwens de man die Vanhaezebrouck in het trainersvak inwijdde. Tijdens de winter van 2000 nam hij Vanhaezebrouck onder de arm als assistent-trainer bij Lokeren. “Hij heeft me niet gelanceerd, maar wel doen stoppen met voetballen. Na de winterstop riep hij me plots bij zich en kreeg ik een aanbod om in zijn staf te gaan. Ik was op dat moment 36 jaar en Lokeren had veel transfers gedaan. De spelersgroep was groter geworden. Nochtans had ik me die winter nog eens scherp gezet. (lacht) Ik kreeg een week bedenktijd, maar ging na een uur al in op zijn aanbod. Het was een verstandig initiatief van hem.”

Ook voor Hein was de keuze een voltreffer. “Die rol was echt mijn ding - ik speelde trouwens al even het idee om ermee te beginnen. Van Georges mocht ik de scouting op poten zetten, de krijtlijnen bij de jeugd uitzetten en met de eerste ploeg werken. Het was achteraf bekeken een fantastische ingroeiperiode voor mijn trainerscarrière.”

(JVDV)
Foto: Belga Image