Onder de loep: Chelsea FC

Onder de loep: Chelsea FC

Speeldag 1 - UEFA Conference League - League Phase - 03-10-2024 om 21:00 u

Aanstaande donderdag is het zover. Zo'n 3.200 Buffalo's trekken het Kanaal over richting Londen en gaan mee naar Stamford Bridge om Chelsea FC partij te geven. We stellen hier onze eerste tegenstander in de League Phase van de UEFA Conference League aan je voor. 

CHELSEA FC

  • Kleuren: blauw-wit
  • Bijnaam: The Blues

STADION

Chelsea speelt op Stamford Bridge, een stadion met 40.341 zitplaatsen. Het ligt eigenlijk in de aangrenzende wijk Fulham, niet in Chelsea zelf. De club speelt er al sinds zijn ontstaan in 1905.

Bij thuismatchen zit het bijna altijd vol. Er zijn 28.000 plaatsen voor abonnees en normaal zo’n 3.000 voor fans van de tegenstander. De overige tickets zijn altijd snel weg, want Chelsea telt meer dan 100.000 ‘membership fans’, naast vele miljoenen sympathisanten wereldwijd. Toch zijn er nog 4 clubs populairder in de Premier League: Manchester United, Liverpool, Arsenal en Manchester City. 

GESCHIEDENIS

Chelsea speelde wel al eens kampioen in 1955, maar kon in de 20e eeuw nooit echt concurreren met clubs als Manchester United en Liverpool. Er wordt dan ook altijd gespot met Chelsea: “They ain’t got no history”, wat de fans aannamen als een “eretitel”. Ze hebben zelfs een eigen website en blog die heet “We ain’t got no history”.

Chelsea FC werd pas écht een rijke topclub in Engeland na de komst van de Russische miljardair Roman Abramovich in 2002. Onder toptrainers als Mourinho, Hiddink, Ancelotti, Benitez, Conte, Sarri en Tuchel won Chelsea vijf landstitels, vijf FA-cups, twee keer de Champions League en twee keer de Europa League.

Abramovich verkocht de club in 2022 aan een Amerikaanse consortium. De voorbije jaren werd meer dan een miljard euro in de club gepompt, maar nieuwe successen kwamen er niet meer. Vorig seizoen werd Chelsea zesde in de Premier League. Bestuurlijk is Chelsea erg onstabiel omdat de verschillende aandeelhouders binnen het consortium verschillende visies hebben op het beleid.

SEIZOEN 2024-2025:  in de Premier League staat Chelsea na zes speeldagen op de vierde plaats na Liverpool, Manchester City en Arsenal. Het haalde 13 op 18 en staat daarmee op slechts 2 punten van leider Liverpool. Chelsea scoorde al 15 keer, geen enkele club deed beter. In de Conference League schakelde Chelsea in de play-off-ronde Servette Genève uit (2-0 winst thuis, 2-1 verlies uit). 

SPELERS EN COACH

BEKENDE EX-SPELERS: de club had de voorbije twintig jaar een pak absolute topspelers in huis. De fans zelf riepen deze tien uit tot de allerbesten van die periode: John Terry, Frank Lampard, Gianfranco Zola, Didier Drogba, Petr Cech, Eden Hazard, Ashley Cole, Michael Essien, Claude Makelele en Cesar Azpilicueta.

COACH: Enzo Maresca (44) is al de zesde trainer sinds de overname in 2022. De Italiaan kende een spelerscarrière in de subtop van Italië en Spanje. Hij was een tijd assistent van Guardiola in Man City en leidde vorig seizoen Leicester naar de titel in  The Championship. Hij tekende in de zomer voor vijf jaar in Londen.

SPELERS: Chelsea kocht voor meer dan 250 miljoen spelers in. De duursten waren de Portugese aanvallers Pedro Neto (van Wolverhampton) en Joao Felix (van Atletico Madrid), en de Engelsman Dewsbury-Hall (van Leicester). Bekende internationals in de kern zijn Cucurella (Spanje), Enzo Fernandez (Argentinië), James, Chilwell, Palmer en Colwill (Engeland), Caicedo (Ecuador), Disasi en Nkunku (Frankrijk). De gezamenlijke marktwaarde wordt geschat op 948 miljoen euro. Chelsea telt zo’n 30 spelers in de A-kern, maar verhuurt daarnaast ook nog een 20-tal spelers aan andere clubs.

CHELSEA EN BELGIE: Roméo Lavia maakt deel uit van de selectie. Mike Penders wordt verhuurd aan RC Genk. Daarnaast speelden in het verleden ook Charly en Lamisha Musonda, Michy Batshuayi, Eden en Thorgan Hazard, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois voor Chelsea.

STAD

De wijk Chelsea ligt in West-Londen en vormt samen met het naburige Kensington het rijkste deel van de stad. King's Road in Chelsea was in de "Swinging Sixties" de place to be en de wijk heeft altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op schrijvers, kunstenaars en artiesten. Het was de geboorteplaats van de minirok en had verschillende bekende boutiques waar onder meer Twiggy en Jimi Hendrix regelmatig gingen shoppen. The Beatles en de Rolling Stones waren bekende inwoners van de wijk. In de jaren '70 was het één van de plekken waar de punkbeweging ontstond.

Londons Carnaby Street, 1966


#OnderDeLoep #UECL #CHEGNT