Hein Vanhaezebrouck: 'We zijn aan een sterke reeks bezig'

Hein Vanhaezebrouck: 'We zijn aan een sterke reeks bezig'

De ongeslagen reeks van de Buffalo’s blijft aanhouden. Zelfs speeldag dertien – voor de bijgelovige medemens - bracht Gent niet uit hun evenwicht. Straffe cijfers, want in Europa doet alleen Rode Ster Belgrado beter met vijftien wedstrijden zonder nederlaag. Aan Den Dreef hoopt Hein Vanhaezebrouck nog een partij aan het totaal toe te voegen. “Maar OH Leuven kan beter dan wat ze in Brugge lieten zien”, weet de coach.

Danijel Milicevic is twijfelachtig voor de partij in Leuven. De oorzaak kan je op zijn minst opmerkelijk noemen. “Milicevic liep tegen Lokeren een kleine contractuur op toen hij tegen de hoekschopvlag trapte. Dat filmpje is eentje voor Youtube”, lacht Vanhaezebrouck, die zeker geen beroep kan doen op een handvol andere pionnen. “Matton (voetzool), Pedersen (enkel) en Johansson (ziek) zijn er ook niet bij. Hannes kon al delen van de training meedoen, maar is nog niet selecteerbaar. Elhamed en Gershon revalideren verder.”

Na de zege in Lokeren was Vanhaezebrouck kritisch voor zijn defensie. De coach bleef niet bij de pakken zitten en voerde individuele gesprekken met de actoren. “Hopelijk leren ze eruit en maakt het hen sterker. Kijk, dit seizoen slikten we nog niet veel tegengoals, maar toch gaven we er al teveel makkelijk weg. Ik denk daarbij aan onze wedstrijden tegen Mechelen en Oostende. Het is geen zaak van individuele kwaliteit, maar wel van keuzes maken en communicatie. Als we dat konden verbeteren, telden we misschien maar vier tegengoals in plaats van twaalf.” 

Andere cijfers van de Buffalo’s ogen wel knap. Zo zijn de Buffalo’s al dertien speeldagen ongeslagen. Alleen Partizan Belgrado doet beter in Europa. “We zijn aan een sterke reeks bezig”, beseft Vanhaezebrouck. “In 2015 verloren we zelfs maar één keer, op bezoek bij Charleroi tijdens de play-offs – die nederlaag in Anderlecht mag je niet meetellen want we waren al kampioen. Niet slecht als het november is, hé. Toch moeten we onze taken blijven uitvoeren en er vol voor gaan. Zo niet, grijp ik in.”

Tegen OH Leuven kunnen de Buffalo’s een vervolg breien aan hun reeks. Donderdag ging de studentenstad nog met 2-0 onderuit bij Club Brugge. “Ik was verrast dat Leuven zo defensief speelde”, aldus Vanhaezebrouck. “Het is nochtans een ploeg die graag voetbalt én het ook kan. Ze kunnen veel beter dan wat ze daar hebben laten zien, dat gaf Jacky Matthijssen toe na afloop. Ik verwacht dat ze zaterdag offensiever voor de dag zullen komen voor eigen publiek.”

Vanhaezebrouck sloot zijn persbabbel af met lovende woorden voor zijn collega-trainer. “Tactisch is Jacky één van de betere trainers in ons land. Voor onze ontmoeting heeft hij ongetwijfeld weer een plan. Vaak legt hij kleine accentverschillen waarin ik me kan vinden. Bovendien kan hij situaties goed inschatten en vindt hij oplossingen. Er zit ook altijd een strategie achter. Sommige andere trainers coachen louter op mentaliteit – met schouderklopjes en zonder richtlijnen. Dat is goed als je punten pakt, maar zoiets blijft niet duren.”

(JVDV)
Foto: Belga Image